Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Doden bij aanval Laskar Jihads omgeving Diponegoro (Ambon)

Datum nieuwsfeit: 17-07-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Informatie van Hellen Parera uit Ambon

De aanval van de Laskar Jihads in de omgeving van Diponegoro, Air Mata Cina en Mangga Dua, heeft het leven gekost van 8 burgers, en een 5-tal militairen van de eenheden TNI 509 en Zipur 5.

Slachtoffers (gegevens van ziekenhuis Bakti Rahayu) :

1. Mario Buang (20) 6. Nj.F.Latuheru (33) 2. Jopy Hursepuny 7. Jopy Muiskitta (26) 3. Yanto Kristian (17) 8. Mony Petra (35) 4. Jopy Nahumury (38)
5. Sandro lekatompessy (18)

Ny.Desy Tanga en Novita Loupatty (4 jaar) uit Batu Gantong Dalam raakten gewond, toen de Jihads een mortier naar het huis van de Gouverneur hebben geschoten. Deze mortier raakte echter niet het gouveneurshuis maar kwam in Batu Gantong Dalam terecht. Van het ziekenhuis Haulussy in Kudamati kwam de melding dat daar 2 mensen zijn komen te overlijden en 10 gewonden worden nu intensief behandeld. Van het ziekenhuis Al Fatah werd gemeld dat 7 mensen om het leven zijn gekomen en tientallen gewonden. Een 2-tal vrouwen die bescherming zochten in Bere-Bere raakten gewond door verdwaalde kogels vanuit Diponegoro.

De BII (Bank Internasional Indonesia) bank in Urimessing/Diponegoro waar men regelmatig geld ophaalt via de nieuwe transfer systeem "Weston Union" werd beschoten door de Jihads vanuit Diponegoro. De aanvallen van de Jihads van de afgelopen dagen heeft ertoe geleid dat de Zondagsdiensten voor de Christenen moeilijk ging. De vrouwen en kinderen die vastzaten in de SPG gebouw tegenover de RST (militaire ziekenhuis) zijn nu ondergebracht in het huis van Kasdum (offiecierenhuis).

Ca. 8.000 vluchtelingen worden ondergebracht in desa Kusu Kusu Sereh, Mahia en Hatalai. In Kusu Kusu Sereh is men momenteel bezig tenten op te zetten voor de vluchtelingen.

Afgelopen zaterdag hebben de Laskar Jihads een speedboot, tussen desa Hulaliu eiland Haruku en desa Kulor eiland Saparua beschoten. De speedboot kwam van desa Tihulale. Twee mensen werden gedood t.w. : Kace Salawane (26) en Dicky Wattimena. De KUD (Koperasi Unit Desa) speedboot van Saparua met 18 passagiers en 4 bemanningsleden troffen hetzelfde lot. Deze speedboot werd bestuurd door Matheus Leihitu, en werd beschoten in de buurt van Tanjung Desa Tial. Twee mensen werden gedood t.w. Polly Manuhuttu (25) en Anthoni Sahulekka (25).

De Christenen van Poka, Rumah Tiga, Tihu, Hative Kecil, Galala, Halong, Lateri, Passo, Hunuth, Waiheru, Nania, Negeri Lama, Suli, en Waai zijn allen ondergebracht in Passo en geven zich helemaal over aan de Burger Beschermingsdienst. Indien de Indonesische Regering de orde in Maluku niet meer kunnen handhaven, en geen veiligheidsgarantie kunnen geven, dan verzoeken zij dringend om een schip die hen naar een veiliger land kan verschepen, waar de mensheid hoog wordt gewaardeerd.


17-07-2000

Paulien Joel-Parera

Paula Joel-Titahena

(lokki@wxs.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie