Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Afkoppelen regenwater Vlaanderen door heffing op rioolafvoer

Datum nieuwsfeit: 17-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nationaal Dubo Centrum

Vlaanderen: afkoppelen regenwater stimuleren door heffing op rioolafvoer

De Vlaamse minister van Leefmilieu, mevrouw Dua, bereidt een regeling voor waarmee een heffing wordt ingevoerd op de afvoer van regenwater via het riool. Doel hiervan is het stimuleren van het afkoppelen van regenwater van de riolering waardoor er minder overlast ontstaat door overstromingen en overstort. Daarnaast worden de verwerkingsproblemen van de waterzuiveringsinstallaties in Vlaanderen verminderd.

De huidige waterheffing is gebaseerd op de hoeveelheid verbruikt leidingwater. In het najaar zal de Vlaamse regering stemmen over het voorstel van Dua om ook de hoeveelheid hemelwater dat via het riool wordt afgevoerd (en dus een waterzuiveringsstation passeert) in de heffing te betrekken. Het voorstel maakt deel uit van een nieuw waterzuiveringsbeleid van Vlaanderen, en heeft als doel zo veel mogelijk de hemelwateropvang af te koppelen van het rioleringsstelsel. Gemeenten kunnen een beroep doen op subsidies om de benodigde voorzieningen (gescheiden afwateringssystemen) te realiseren. Ook voor particulieren voorziet het voorstel in subsidies of kortingen op de milieuheffing.
De benodigde investeringen in nieuwe afvoersystemen in Vlaanderen komen naar schatting neer op ruim 6,8 miljard gulden voor een periode van 10 jaar.

17 juli 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie