Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Van der Ploeg wijst verzoek erkenning De Nieuwe Omroep af

Datum nieuwsfeit: 17-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, directie Voorlichting
Datum: 17-07-2000

Persbericht
Nummer: 101

Van der Ploeg wijst verzoek DeNieuwe Omroep voor erkenning af

Het programma dat DeNieuwe Omroep van plan is te verzorgen, wijkt niet zodanig af van de programmas van de al bestaande publieke omroepen dat daarmee de verscheidenheid in de landelijke omroep wordt vergroot. Evenmin levert het daarmee een vernieuwende bijdrage aan het vervullen van de taakopdracht van de publieke landelijke omroep. Staatssecretaris dr. F. van der Ploeg (Media) wijst daarom het verzoek van DeNieuwe Omroep af voor een voorlopige erkenning als omroepvereniging.

Van der Ploeg baseert zijn afwijzing mede op de adviezen van het Commissariaat van de Media en de Raad voor Cultuur. Volgens de Raad voor Cultuur maken de meeste onderwerpen waarop DeNieuwe Omroep zijn aandacht wil richten al deel uit van het aanbod van de publieke omroep. De Raad meent dat DeNieuwe Omroep programmatisch weinig toevoegt aan het bestaande aanbod. Ook wordt nauwelijks een vernieuwende bijdrage geleverd aan het vervullen van de taakopdracht van de publieke omroep. De plannen van DeNieuwe Omroep onderscheiden zich evenmin bij het toepassen van nieuwe media.

Volgens het Commissariaat voor de Media voegt de onderwerpkeuze van DeNieuwe Omroep weinig toe aan het bestaande aanbod van de publieke omroep. Inhoudelijk vallen de programmas niet op door een vernieuwende invalshoek. Van der Ploeg onderschrijft de conclusies van de Raad en het Commissariaat en noemt ze in het licht van de feitelijke bevindingen omtrent de programmas van de andere omroepverenigingen en de wettelijke toets, voldoende gefundeerd .

Ook de NOS heeft op verzoek van de staatssecretaris het programma-aanbod van DeNieuwe Omroep geanalyseerd en vergeleken met het programma-aanbod van de publieke omroep in 1999 en 2000, inclusief de plannen voor het nieuwe televisieseizoen vanaf september 2000. De NOS concludeert dat de programmavoornemens van DeNieuwe Omroep sterk overeenkomen met het bestaande aanbod, waarbij op onderdelen de overeenkomst frappant is.

Tijdens een gesprek op 6 juli jongstleden hebben vertegenwoordigers van DeNieuwe Omroep benadrukt dat de vernieuwende bijdrage vooral blijkt uit de wijze waarop DeNieuwe Omroep programmas wil maken. Staatssecretaris Van der Ploeg meent echter dat dit nog niet leidt tot programmas die qua inhoud en strekking afwijken.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie