Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Volksunie Vlaanderen over wegstemmen wetsvoorstel demucul

Datum nieuwsfeit: 17-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Volksunie

Over politieke geloofwaardigheid en decumul... (17/07/00)

De VU&ID-Kamerfractie stelde vrijdag laatstleden met verbazing vast dat de wetsvoorstellen met betrekking tot de politieke decumul weggestemd werden door de meerderheidspartijen VLD en SP, in vroegere tijden steeds op de bres voor politieke vernieuwing. Terloops verzuimde de CVP een wisselmeerderheid te leveren om reële stappen in de politieke vernieuwing te zetten.

In tegenstelling tot de ochtendzitting toen vele parlementsleden ijverig actief waren op hun gemeentehuis waren bij de stemming over de wetsvoorstellen met het oog op de decumul van politieke mandaten nagenoeg alle parlementsleden aanwezig. Ondanks de ultieme oproep van volksvertegenwoordiger Els Van Weert vonden, in tegenstelling tot de groene fractie, de liberale en socialistische meederheidspartijen het niet nodig ook maar een schijn van geloofwaardigheid te bewaren in dit dossier.

Nochtans is er de voorbije jaren en in de aanloop van de verkiezingen van 13 juni 1999 voldoende gepalaverd over decumul en de noodzaak ervan. De zelfverklaarde witte ridder van de politieke vernieuwing, Bart Somers, stemde reeds in de commissie zonder enige motivatie tegen het voorstel. Blijkbaar zijn de VLD-geschriften over politieke vernieuwing, vaak geschreven onder het gesternte van de huidige Eerste Minister, volledig vergeten. En ook de SP verwees haar goeroe van decumul en politieke vernieuwing, Norbert De Batselier, naar een uithoek van de politieke arena.

De meerderheid vond in dit dossier bovendien een bereidwillige handlanger: de CVP. Deze partij die het nodig vond ons onlangs de levieten te lezen over de rol van de oppositie liet de gelegenheid voorbijgaan om voor een wisselmeerderheid te zorgen. En dit op een thema dat de kern van ons politiek bedrijf raakt.

Of om het met de woorden van spoorwegbaas Schouppe te zeggen: eergisteren speelden we minigolf, vandaag spelen we echte golf. Als puntje bij paaltje komt, primeren electorale overwegingen op een unieke kans om de democratie te verdiepen. De VU&ID-Kamerfractie betreurt dit en herhaalt dat onze fractie op een geloofwaardige wijze haar oppositietaak wil uitvoeren. Constructief en consequent!

Auteur:
Frieda Brepoels, voorzitter VU&ID-kamerfractie Els Van Weert, VU&ID-kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder VU
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: (ben.weyts@vu.be)
Url: www.vu.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie