Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Randstedelijk begeleidingsorkest met opheffing bedreigd

Datum nieuwsfeit: 18-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

ST. KOORBEGELEIDINGEN RANDSTAD

Randstedelijk begeleidingsorkest met opheffing bedreigd
PERSBERICHT

Voorschoten, 18 juli 2000

RANDSTEDELIJK BEGELEIDINGSORKEST MET OPHEFFING BEDREIGD

Deze week zijn aan Staatssecretaris Van der Ploeg meer dan 3.000 handtekeningen overhandigd van leden van meer dan 60 koren, die regelmatig worden begeleid door het Randstedelijk Begeleidingsorkest.

Als gevolg van het advies van de Raad voor Cultuur wordt het Randstedelijk Begeleidingsorkest met opheffing bedreigd. De Raad heeft namelijk geadviseerd het subsidie, dat reeds jaren wordt verstrekt aan de Stichting Koorbegeleidingen Randstad - de bestuurlijke koepel van het orkest - niet te continueren. Het Randstedelijk Begeleidingsorkest functioneert reeds meer dan 15 jaar als professioneel begeleidingsorkest voor amateurkoren. Het orkest verzorgt meer dan 60 begeleidingen per jaar.

Indien het advies van de Raad voor Cultuur wordt overgenomen, betekent dat niet alleen het verdwijnen van het Randstedelijk Begeleidingsorkest, maar ook van andere orkesten, die koorbegeleidingen verzorgen, zoals het Nederlands Promenade Orkest en (in beperkte mate) het Noordhollands Philharmonisch Orkest. Dit leidt ertoe, dat straks voor het hele Westen (een gebied goed voor circa 150 koorbegeleidingen op jaarbasis) geen begeleidingsvoorzieningen meer bestaan voor de (vaak zeer goede) amateurkoren. Omdat het Randstedelijk Begeleidingsorkest ook actief is in andere delen van het land, geldt daarvoor hetzelfde.

Het bestuur van de Stichting kan zich nauwelijks voorstellen, dat de Raad voor Cultuur bij die consequentie heeft stilgestaan. Het advies van de Raad voor Cultuur moet daarom op een vergissing berusten. Temeer, omdat dit advies feitelijke onjuistheden bevat, die ook in het nadere advies niet worden weggenomen.

Naast ongeloof over het advies bestaat er bij een zeer groot aantal koren onrust. Die koren zijn voor hun functioneren afhankelijk van een professioneel begeleidingsorkest. De koren bestaan weliswaar voor het overgrote deel uit amateurs, maar het peil van de koorzang is dikwijls zeer hoog. Als koren, die repertoire uitvoeren met orkest, afhankelijk worden van amateur-orkesten, dan zal een belangrijk deel van het rijke koorrepertoire niet meer uitgevoerd kunnen worden.

Het is triest, dat als gevolg van een advies, dat berust op een verkeerd inzicht in de betekenis van het orkest een belangrijk cultuurgoed moet verdwijnen.
Het Stichtingsbestuur en de koren hopen, dat de Staatssecretaris alsnog tot andere gedachten komt en zoniet, dat de politiek zal ingrijpen.


Nadere inlichtingen bij de voorzitter van de Stichting, de heer J.M.A. van Nassau te Vlissingen,
tel. 0118 413024,
of de secretaris, de heer M. Paats te Alphen a/d Rijn, tel. 0172 473800.

Adres:
Kon. Wilhelminalaan 2
2252 GN VOORSCHOTEN

tel. 071 5611802


19 jul 00 09:30

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie