Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bevoegdheid provincie regels gebruik Friese taal in stukken

Datum nieuwsfeit: 18-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Friesland

Persberichten

Provincie krijgt bevoegdheid om regels op te stellen over gebruik Friese taal in Friese stukken

Gedeputeerde Staten hebben vandaag de nieuwe vertaalverordening "Oardering oangeande it skriftlik brûken fan de Fryske en Nederlânske taal" vastgesteld. Tegelijk is voorgesteld om de oude vertaalverordening "Verordening inzake het schriftelijk gebruik van de Nederlandse taal door de bestuursorganen van de provincie Friesland (1985)" in te trekken. De nieuwe vertaalverordening heeft zijn fundament in de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Daarin zijn regels opgenomen aangaande het gebruiken van de Friese taal in het bestuurlijk verkeer.

Met de nieuwe vertaalverordening krijgt de Provincie de bevoegdheid om regels op te stellen over het gebruiken van de Friese taal in schriftelijke stukken. De Provincie heeft jarenlang aangedrongen op een gelijkwaardige positie van het Fries naast het Nederlands. Met de aanpassing hopen Gedeputeerde Staten de tweetaligheid verder te bevorderen.
Het voorstel wordt op 13 september door de Statencommissie Welzijnszaken behandeld. Provinciale Staten nemen op 4 oktober een definitief besluit.

Direct vindt er ook een aanpassing in de legesverordening van de Provincie plaats. Voor het vertalen van een Fries stuk in de Nederlandse taal zullen dezelfde tarieven gehanteerd worden als de rijksoverheid. Deze tarieven zijn overeenkomstig de Wet openbaarheid bestuur (WOB). De nieuwe leges voor vertaalwerk worden:
- minder dan 6 kopieën: gratis

- 6 tot 13 kopieën: 10,-

- 14 of meer kopieën: 10,- per bladzijde.

Eerder bedroegen de kosten voor een vertaling 10,- per bladzijde met een maximum van 500,-

Nummer: 141
Datum: 18 juli 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie