Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Emmen en Drenthe ondertekenen overdracht bodemsanering

Datum nieuwsfeit: 18-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Drenthe


Gemeente Emmen en provincie Drenthe ondertekenen overdracht bodemsanering

Assen, 18 juli 2000
Persberichtnummer 00-063
Vanaf 1 januari 2001 krijgt de gemeente Emmen een aantal bodemsaneringstaken en bevoegdheden van de provincie Drenthe in fases overgedragen. Vanmiddag ondertekenden gedeputeerde Joh. Dijks van de provincie Drenthe en wethouder T. Eerenstein van de gemeente Emmen een bestuursovereenkomst. De overdracht moet 1 januari 2003 zijn voltooid.

De ondertekening vond plaats op het onlangs gesaneerde terrein aan de Westerstraat in Emmen. De overdracht is mogelijk vanwege de nieuwe Wet stedelijke vernieuwing. Met deze wet kunnen een aantal gemeenten zelf de verantwoordelijkheid voor bodemsaneringen in stedelijk gebied op zich nemen. Deze saneringen worden tot nu toe door de provincies uitgevoerd. In Drenthe is de gemeente Emmen deze mogelijkheid geboden. Het College van B&W in Emmen heeft hierop positief gereageerd richting de Minister van VROM, en aangegeven per 1 januari 2003 klaar te zijn voor deze nieuwe taak. De nieuwe wet betekent dat het Rijk taken kan overdragen aan de gemeente. Dit past binnen het streven van de provincie Drenthe om decentralisatie te bevorderen, hetgeen in het Bestuursprogramma staat verwoord. De provinciewet biedt de mogelijkheid om hier in de periode tot 2003 alvast mee te beginnen.
Een projectgroep waarin gemeente en provincie deelnamen, heeft de mogelijkheden onderzocht. Het resultaat staat in het rapport: "Van rups naar vlinder".
De organisatorische, juridische, en financiële zaken zijn hierin beschreven. De overdracht gaat in fases binnen de periode 2001 tot
2003.

De overdracht van bodemsaneringstaken van provincie naar gemeente staat niet op zichzelf. Het Kabinet streeft ernaar om de bestaande geldstromen voor stedelijke gebieden samen te voegen in een Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV). Daarbij zijn gemeenten aangewezen die de financiële middelen zonder tussenkomst van de provincie rechtstreeks gaan ontvangen. Onderdeel van dit beleid en de besteding van de gelden is: verbetering van de milieukwaliteit. Volgens het Ministerie van VROM is het aanpakken van bodemverontreinigingen op het laagst bestuurlijk niveau het meest doelmatig. Bodemsaneringactiviteiten door de gemeente Emmen zullen uit het Investeringsbudget worden betaald. Basis van het geheel is het gemeentelijk Meerjarenontwikkelingsplan (MOP), dat de gemeente Emmen moest opstellen voor het Rijk. Hierin is het gemeentelijk bodemsaneringsprogramma opgenomen voor de komende vijf jaar.Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: (communicatie@drenthe.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie