Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wetsvoorstel: Nabestaanden mogen as crematie thuis bewaren

Datum nieuwsfeit: 18-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Gent

P e r s o o n l i j k e b e s c h i k k i n g o v e r d e a s n a c r e m a t i e

Op 22 juni laatstleden werd in de Senaat een wetsvoorstel goedgekeurd dat voorziet in een persoonlijke beschikking over de as na crematie. Na het parlementair verlof, vermoedelijk in september, wordt dit voorstel besproken in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Uit talloze vragen van belanghebbenden is gebleken dat het publiek hieromtrent door de media onduidelijk of onvolledig werd geïnformeerd en dat daardoor te hoog gespannen verwachtingen werden gewekt. Zonder te willen vooruitlopen op de ontwikkelingen in dit dossier wenst de schepen van Bevolking en Ambtenaar van de Burgerlijke Stand toch enige duidelijkheid te brengen in de toedracht van het wetsvoorstel.

De bestaande wetgeving bepaalt dat een urne kan worden bijgezet in een columbarium of kan worden begraven. De as mag ook worden uitgestrooid op zee of op een strooiweide.

Bij heel wat mensen leeft al langer de vraag om de as persoonlijk te mogen bewaren. In de meeste van de ons omringende landen bestaat deze mogelijkheid reeds.

Het nieuwe wetsvoorstel houdt in dat de as aansluitend op de crematie zou mogen uitgestooid worden op privaat terrein, mits toestemming van de eigenaar van de grond. Uitstrooiing op openbaar terrein zou niet toegelaten zijn.

Bovendien zouden de nabestaanden de as ook thuis mogen bewaren. Indien er een einde komt aan die persoonlijke bewaring dient de as alsnog te worden begraven of uitgestrooid op de voorziene manieren.

Let wel : persoonlijk beschikken over de as kan enkel indien de overledene dit schriftelijk zo heeft bepaald of, in het geval van minderjarigen, op verzoek van de ouders of de voogd . Dit betekent dat het wetsvoorstel in zijn huidige vorm geen mogelijkheid voorziet om de as van personen die reeds begraven zijn of bijgezet zijn in een columbarium, thuis te laten bewaren.

Toch is dit voorstel al een ernstige verruiming van de mogelijkheden voor diegenen die nood hebben aan een persoonlijke invulling van het afscheid nemen.

Informatie

Dienst Bevolking - Afdeling Begraafplaatsen, Palinghuizen 143, 9000 Gent, tel. (09)226 13 22, fax (09)236 48 70.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie