Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zalm stuurt Rapport Witwassen naar de Kamer

Datum nieuwsfeit: 18-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Afzender is: Gericht aan: dienst

Ministerie van Financien

Titel: ZALM STUURT RAPPORT WITWASSEN NAAR DE KAMER


Persberichtnr.

00/162

Den Haag

18 juli 2000

ZALM STUURT RAPPORT WITWASSEN NAAR DE KAMER

Minister Zalm van Financiën heeft vandaag het elfde Jaarrapport van de Financial Action Task Force on money laundering (FATF) aan de Tweede Kamer gezonden. De FATF richt zich op het witwassen van geld uit criminele activiteiten.

De FATF heeft een lijst opgesteld van landen die onvoldoende actie ondernemen tegen het witwassen van gelden, de zogenoemde non-cooperative countries and territories. De lijst bestaat uit de volgende 15 landen: Israël, Rusland, Liechtenstein, de Bahamas, de Kaaimaneilanden, de Cook eilanden, Dominica, Libanon, Nauru, Niue, Panama, de Filippijnen, St. Kitts en Nevis, St. Vincent en de Grenadines en de Marshall eilanden. De lijst is opgesteld op basis van de bevindingen als ook het commentaar hierop van de autoriteiten van de onderzochte landen. Volgend jaar zal de lijst opnieuw worden bezien, waarbij wordt gekeken naar maatregelen die de 15 landen dan hebben genomen tegen het witwassen van gelden.

De FATF heeft in februari 2000 besloten het lidmaatschap van Oostenrijk te schorsen, als Oostenrijk niet de nog bestaande anonieme spaarrekeningen zou afschaffen. De Oostenrijkse regering heeft hiertoe inmiddels wetgeving ingediend bij het parlement, waardoor vanaf 31 oktober 2000 geen nieuwe anonieme rekeningen meer kunnen worden geopend, en bij grote stortingen identificatie moet plaatsvinden van de houder van een bestaande anonieme rekening. Verder wordt de handel in anonieme rekeningen verboden. Met deze maatregelen voldoet Oostenrijk aan de eisen van de FATF en blijft dan ook volwaardig lid van de FATF.

Mexico, Argentinië en Brazilië zijn toegetreden tot de FATF. De toetreding van deze landen is belangrijk voor het meer betrekken van Midden- en Zuid-Amerika in de strijd tegen het witwassen van gelden.

De FATF is in juli 1989 geïnstalleerd. Dit gebeurde op initiatief van de G7 en de Europese Commissie.

De volledige tekst van het rapport en de brief aan de Kamer staan op de internetsite van het ministerie van Financiën: www.minfin.nl.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie