Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Politiebericht Groningen: organisatie mensenhandel opgerold

Datum nieuwsfeit: 19-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Politiebericht Groningen: Groningen 19-07-2000 Criminele organisatie mensenhandel opgerold Vrouwen door Voodoo onder druk gezet

Woensdag 19 juli 2000

Regiopolitie Groningen en het Grens Overschrijdende Crimeteam van de Koninklijke Marechaussee Noord hebben na overleg met het Openbaar Ministerie de afgelopen maanden 12 verdachten aangehouden in een onderzoek naar mensenhandel vanuit Nigeria. Twee vrouwelijke verdachten, een 28-jarige Haagse en een 25-jarige vrouw uit Leeuwarden zijn na voorgeleiding in de gevangenhouding geplaatst. De overige verdachten zijn allen na verhoor en het afleggen van een verklaring over hun aandeel heengezonden. Ondanks een negen maanden durend onderzoek werd slechts door één slachtoffer, een 24-jarige vrouw uit Groningen aangifte gedaan.

De politie kwam de mensenhandel in november vorig jaar op het spoor na controle in sexclubs in de provincie Groningen. Daar bleken buitenlandse vrouwen werkzaam te zijn die niet in het bezit waren van geldige identiteitspapieren. Uit het daarop ingestelde onderzoek met de Koninklijke Marechaussee bleek dat een 28-jarige vrouw uit Den Haag de leidster was van een criminele organisatie. Deze organisatie ronselde door tussenkomst van een Nigeriaanse organisatie vrouwen uit dat land. Deze vrouwen werden met vervalste reispapieren naar Nederland gestuurd en op Schiphol opgevangen. Sommige vrouwen werden op Schiphol onderschept en in een opvangcentrum ergens in het land geplaatst. Van daaruit werd door de buitenlandse vrouwen contact gezocht met de hoofdverdachte of een van haar medeverdachten, waarna men ergens in Nederland in een sexclub of in prostitutiewijken achter de ramen werd geplaatst. De vrouwen uit Nigeria, die meestal minderjarig blijken te zijn, moesten voor hun verblijf in Nederland in het land van herkomst een schuldbekentenis af leggen voor de gemaakte kosten naar Nederland. Deze schuldbekentenis van enkele tienduizenden guldens kon slechts door werkzaam te zijn in de prostitutie worden afgekocht in Nederland. Om te voorkomen dat de vrouwen zich aan hun verplichtingen zouden onttrekken werd gedreigd met Voodoo activiteiten. De vrouwen werden verplicht in Nigeria haren, bloed of andere persoonlijke zaken af te staan. Bij ontvluchting werd gedreigd familieleden in het thuisland onder druk te zetten.

De verschillende medeverdachten van de 28-jarige Haagse hoofdverdachte, afkomstig uit Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Leeuwarden, Almere en Leiden, verrichtten allerlei hand en spandiensten voor haar. Bovendien verkocht de vrouw door haar geronselde vrouwen via hen aan anderen, onder andere naar het buitenland. Een 25-jarige vrouw uit Leeuwarden bestelde op deze wijze enkele Nigeriaanse vrouwen. Een 59-jarige man uit Den Haag, die met de 28-jarige vrouw uit Den Haag een huwelijk wilde aangaan, vervoerde de verschillende vrouwen naar diverse werkplekken in het land. De Haagse, die ook zelf als slachtoffer van mensenhandel in Nederland kwam, kocht zich door werkzaam te zijn in de prostitutie vrij. Vervolgens liet zij op dezelfde wijze vrouwen naar Nederland smokkelen. Het door haar verdiende geld investeerde zij in Nigeria.

Slechts één van de vrouwen heeft aangifte bij de politie gedaan. De politie vermoedt echter dat tientallen vrouwen op soortgelijke wijze Nederland zijn binnen gesmokkeld. Vele vrouwen verblijven met vervalste identiteitspapieren of zonder papieren illegaal in ons land en zijn werkzaam in de prostitutie in Den Haag en Amsterdam of in sexclubs elders in het land. Het onderzoeksteam dat sinds november 1999 aan de zaak heeft gewerkt sluit het onderzoek binnenkort af.

Inlichtingen: afdeling communicatie, 0 50 - 5 995 010

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie