Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

KNMI begeleidt zeilschoener 'Eendracht' Atlantische Oceaan

Datum nieuwsfeit: 19-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNMI

Achtergrond

KNMI begeleidt zeilschoener "Eendracht"

door Frits Koek, maritiem klimatoloog, KNMI

Komende maandag valt in Halifax het startschot voor een zeilrace over de Atlantische Oceaan in het kader van Tall Ships 2000. Op verzoek van de Stichting "Het Zeilend Zeeschip" begeleidt het KNMI de driemast zeilschoener de "Eendracht" op meteorologisch gebied tijdens haar reizen dit jaar rond de Atlantische Oceaan. De Stichting heeft tot doel "iedereen, in het bijzonder de jongeren, in de gelegenheid stellen kennis te maken met de zee en het avontuur van zeezeilen". Aangezien de stichting werkt zonder winstbejag zijn de middelen, om zich van goede meteorologische verwachtingen te laten voorzien, beperkt. Het KNMI kan hier een bijdrage leveren, deels voor de veiligheid van het schip en de opvarenden, maar deels ook als wederdienst.

Selected Ship

De "Eendracht" is al enige jaren een zogenaamd Selected Ship. Dergelijke schepen (het KNMI heeft er bijna 200 onder haar hoede!) doen vier maal per dag een waarneming, die vervolgens via satelliet wordt doorgestuurd naar het dichtstbijzijnde meteorologische centrum. De "Eendracht" maakt tijdens de reizen die door het KNMI worden begeleid, twee maal zoveel waarnemingen. Er wordt acht keer per dag (om de drie uur) een waarneming gemaakt en doorgestuurd naar het KNMI. Waarnemingen vanaf schepen blijven een onontbeerlijke schakel in de stroom van meteorologische gegevens van zee. De waarnemers aan boord van de schepen zetten zich belangeloos in voor de meteorologie en het KNMI is daarom blij af en toe iets voor deze inzet terug te kunnen doen.

Tallships 2000

In het kader van de race Tall Ships 2000 zeilen er dit jaar weer vele "oude" zeilschepen in verschillende trajecten over de Atlantische Oceaan. Op deze manier wordt enerzijds reclame gemaakt voor dit enorme festijn en anderzijds worden zo alle deelnemers min of meer van huis opgehaald om vervolgens gezamenlijk naar Amsterdam te zeilen om daar mee te doen aan het grootse evenement Sail 2000.

Onderweg

De driemaster "Eendracht" is ondertussen al een heel eind onderweg. Zij vertrok in mei van dit jaar uit Lissabon naar Bermuda en van daar, via Wilmington (NC), door naar New York. In New York genoot zij, net als vele andere daar aanwezige zeilschepen, veel belangstelling. De reis ging begin juli door van New York door naar Boston en daar is zondag 16 juli het eerste serieuze deel van de reis begonnen: een wedstrijd naar Halifax-Nova Scotia in Canada. Het volgende hoogtepunt en tevens de kroon op deze reis, wordt de wedstrijd van de gehele vloot (circa 70 schepen) van Halifax naar Amsterdam, die komend weekend van start gaat.

Tijdens de reis van Lissabon naar Bermuda hebben de meteorologen van het Hydro Meteo Centrum Zeeland (HMCZ) in Middelburg de "Eendracht" regelmatig voorzien van de laatste weersverwachtingen. Dit had tot doel om te kijken of de communicatie tussen de wal en het schip (ofwel tussen de meteoroloog en de schipper) voldeed. Zo kon men zich aan beide zijden enigszins voorbereiden op de wedstrijden Boston-Halifax en later Halifax-Amsterdam.

De wedstrijden

De wedstrijd Boston-Halifax had in feite een voorproefje moeten worden op de rest van de reis. De afstand tussen Boston en Halifax is "slechts" circa 375 mijl, een kleine 700 kilometer, terwijl de afstand Halifax-Amsterdam daar een veelvoud van is, nl. 2750 mijl (5093 km). Het eerste deel naar Halifax zou daarom binnen enkele dagen gezeild kunnen worden, maar helaas bleef een gunstige wind uit en was het potdicht van de mist. Om tijdig in Halifax aan te kunnen komen voor de volgende start werd ongeveer een dag na vertrek uit Boston besloten verder op de motor te varen. De "Eendracht" wordt vanuit het HMCZ te Middelburg voorzien van de benodigde weersverwachtingen.


* Stichting "Het Zeilend Zeeschip"

* Tallships 2000

* Wereldweer in weerverkenner

* Links watersport door Frits Koek

Laatste wijziging: 19 juli 2000

Voor vragen en opmerkingen over de inhoud van deze pagina: Harry Geurts

Copyright © KNMI

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie