Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Inspectie milieuhygiëne legt winkelketen dwangsom op

Datum nieuwsfeit: 19-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE VROM

www.minvrom.nl

MINVROM:Inspectie milieuhygiëne legt winkelketen dwangsom op

De Inspectie Milieuhygiëne van het ministerie van VROM heeft een dwangsom opgelegd aan de Grote Een, de regionale winkelketen van wit- en bruingoed (elektrische huishoudelijke apparaten), die weigert een plan in te dienen voor de inname en verwerking van deze apparaten.

Het bedrijf met circa 22 vestigingen in het oosten van Nederland importeert vrieskisten, televisies en video.s vanuit het buitenland en verkoopt deze via hun vestigingen in Nederland. Hoewel producenten en importeurs van wit en bruingoed verplicht zijn een verwijderingsplan in te dienen of zich aan te sluiten bij de landelijke structuur voor de inzameling en verwerking van huishoudelijke apparaten, weigert dit bedrijf dat te doen. Dit ondanks diverse waarschuwingen van de Inspectie en na het opleggen van een boete door de rechtbank. Indien het bedrijf binnen 2 weken geen verwijderingsplan heeft ingediend moet het bedrijf een dwangsom betalen, die maximaal kan oplopen tot
15.000 gulden.

Wettelijke regeling
Sinds 1 januari 1999 zijn producenten en importeurs van wit en bruingoed (huishoudelijke electrische apparaten) wettelijk verplicht hun apparaten apart in te zamelen en milieuvriendelijk te verwerken. Producenten en importeurs moeten daarvoor een verwijderingsplan bij de minister van VROM indienen. Deze verplichting geldt ook voor bedrij-ven (veelal winkelketens) die recht-streeks vanuit het buiten-land wit- en bruingoed invoeren en deze op de Nederlandse markt verkopen.
Sinds de invoering van deze regeling hebben importeurs en producenten van wit- en bruingoed in Nederland een structuur opgezet voor de gescheiden inzameling en verwerking. Hierdoor is het mogelijk geworden om materialen uit deze apparaten terug te winnen (zoals metalen en kunststoffen) en wordt onder meer voorkomen dat ozonlaag aantastende Cfk.s in het milieu terechtkomen.

De Inspectie Milieuhygiëne is samen met andere overheden en instanties verantwoordelijk voor een goede handhaving en uitvoering van de milieuwetgeving. In dit kader kan zij zelfstandig onderzoeken opzetten en uitvoeren. De Inspectie Milieuhygiëne is onderdeel van het Ministerie van VROM.

Ministerie van Volkshuisvesting
Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
persvoorlichting milieu

Babette Graber

070 339 24 05


19 jul 00 14:46

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie