Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Plan van aanpak zelfstandig gemeentevervoerbedrijf Amsterdam

Datum nieuwsfeit: 19-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amsterdam


|
Persberichten
|
Plan van aanpak voor externe verzelfstandiging gemeentevervoerbedrijf
Plan van aanpak voor externe verzelfstandiging gemeentevervoerbedrijf

Het college van burgemeester en wethouders heeft een plan van aanpak voor de verzelfstandiging van het GVB vastgesteld. Met behulp van dit plan kan de bestuurlijke besluitvorming ordelijk plaatsvinden en de ambtelijke voorbereiding doelmatig verlopen. In het plan is gekozen voor een besluitvormingsproces in drie stappen: Als eerste stap wordt een aantal uitgangspunten aan de gemeenteraad voorgelegd. Het gaat dan bijvoorbeeld om de infrastructuur (rails, materieel, grond, gebouwen) die al dan niet worden overgedragen aan het GVB en over het personeel (uitgangspunten over de onderhandeling over de CAO en een sociaal plan) dat naar het nieuwe bedrijf GVB gaat. Het gaat ook om de wijze waarop de gemeente na de externe verzelfstandiging van het GVB inhoud wil geven aan het opdrachtgeverschap in het openbaar vervoer in Amsterdam. De planning is erop gericht dat de gemeenteraad in november 2000 kan besluiten over de uitgangspunten.

Als tweede stap worden op basis van de uitgangspunten de hoofdlijnen van de externe verzelfstandiging vastgesteld. Het gaat dan om zaken als het Openbaar Vervoerscontract met het GVB, het strategisch bedrijfsplan, sociaal plan, openingsbalans en financiële prognose, statuten en organisatiestructuur. De gemeenteraad zou in april 2001 een besluit kunnen nemen over deze hoofdlijnen. Als derde stap worden de besluiten over de hoofdlijnen uitgewerkt tot een definitief besluit: aspecten hiervan zijn bijvoorbeeld de juridische uitwerking van de scheiding gemeente en GVB, de afronding van een extern vervoerscontract tussen gemeente en GVB, de totstandkoming van CAO en sociaal plan, statuten en invloed van gemeente als eigenaar. De planning is erop gericht dat de gemeenteraad in december 2001 het definitieve besluit over de externe verzelfstandiging kan nemen.

De wethouder bedrijven (mevrouw dr G. ter Horst) is eerstverantwoordelijke voor het proces. Zij laat zich bijstaan door een bestuurlijk kernteam waarin de wethouder Financien/Personeelszaken (mr dr G. Dales) en de wethouder Verkeer & Vervoer (F. Köhler) zitting hebben. Op ambtelijk niveau is de directeur Concern verantwoordelijk voor de ordelijke voortgang. De behandeling in de raadscommissie is op 21 september.

Huub Winthagen 5523245

^


-

© gemeente Amsterdam - 19-07-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie