Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eén op 5 vrachtwagenchauffeurs had onbewust verstekelingen

Datum nieuwsfeit: 19-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
NIPO


19 juli 2000

Eén op de vijf vrachtwagenchauffeurs heeft onbewust verstekelingen aan boord gehad

In één op de vijf vrachtwagens hebben zich wel eens stiekem verstekelingen verstopt. Dat blijkt uit een 2Vandaag/NIPO-onderzoek onder bijna tweehonderd vrachtwagenchauffeurs, die op Engeland rijden. Ongeveer één op de zeven vrachtwagenchauffeurs geeft aan dat hun collega's actief worden benaderd om verstekelingen mee te nemen naar Engeland.

Van de ondervraagde vrachtwagenchauffeurs is bijna één op de tien (9%) wel eens gevraagd verstekelingen mee te nemen naar Engeland. Vrachtwagenchauffeurs die via Nederland naar Engeland reizen worden daartoe iets vaker gepolst dan chauffeurs die via België de oversteek maken (11% vs. 8%). Een aantal van de ondervraagde chauffeurs is het afgelopen jaar meerdere keren benaderd en heeft geld aangeboden gekregen. Slechts een enkeling zegt op het verzoek te zijn ingegaan. Het ging in de meeste gevallen om verstekelingen uit Kosovo en Albanië. Als gevraagd wordt of men weet of collega's benaderd zijn om verstekelingen mee te nemen, zegt één op de zeven vrachtwagenchauffeurs (14%) dat dat zeer vaak, regelmatig of soms gebeurt. Volgens 63% worden collega's daarvoor nooit benaderd.

Eén op de twaalf ondervraagde vrachtwagenchauffeurs (8%) zegt wel eens gevraagd te zijn verstekelingen mee te nemen naar andere Europese landen dan Engeland. Ook hier geldt dat een enkeling toegeeft op het verzoek te zijn ingegaan. Als eindbestemming worden onder andere Scandinavië (Zweden) en Duitsland genoemd.

Maar liefst één op de vijf vrachtwagenchauffeurs (19%) geeft te kennen dat zij hebben gemerkt dat zich ooit stiekem verstekelingen in hun vrachtwagen hebben verstopt. Dat betekent dat één op de vijf vrachtwagenchauffeurs onbewust wel eens verstekelingen in zijn truck heeft gehad. Volgens driekwart (75%) is dat nooit gebeurd. Het blijken opvallend genoeg voornamelijk chauffeurs uit Engeland, Schotland en Ierland (25%) te zijn die hebben bemerkt dat zich in hun vrachtwagen stiekem verstekelingen hebben verstopt.

Het NIPO realiseert dat er voor de ondervraagde vrachtwagenchauffeurs verschillende redenen kunnen zijn niet 'het achterste van hun tong te laten zien'. Het NIPO hecht er daarom aan te benadrukken dat de resultaten van dit type onderzoek, waar het onderwerp in de 'taboesfeer' ligt, eerder een onderschatting dan een overschatting van de werkelijkheid zullen opleveren.

Schriftelijk onderzoek onder 192 vrachtwagenchauffeurs, veldwerk 3 en 4 juli 200, op diverse lokaties in de Europoort en in de haven van Zeebrugge. Voor nadere informatie: Remco Frerichs (tel: 020-5225 479) of Henk Foekema (tel: 020-5225 472).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie