Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

ING koopt Aetna Financial Services en Aetna International VS

Datum nieuwsfeit: 20-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
ING Groep


Amsterdam, 20 juli 2000

Met de aankoop van Aetna Financial Services en Aetna International voltooit ING haar acquisitiestrategie in de Verenigde Staten:


- ING bereikt 1e plaats in de VS op basis van leven- en lijfrentepremies

- wordt 6e gemeten naar activa,

- krijgt het grootste broker/dealer netwerk in de VS
- wordt, gemeten naar premie-inkomen, het grootste internationale verzekeringsbedrijf in Latijns Amerika en

- het op één na grootste internationale verzekeringsbedrijf in Azië

* De acquisities van Aetna Financial Services en ReliaStar (bekendgemaakt op 1 mei jl.) zijn uitstekende aanvullingen op ING's verzekeringsactiviteiten in de VS. Gezamenlijk vormen de drie ondernemingen een buitengewoon sterk productie- en distributieplatform
(zie bijlage 1).

* Aetna Financial Services completeert ING's activiteiten ten aanzien van vermogensvorming en employee benefits in de VS met onbetwiste kwaliteiten op het gebied van pensioenproducten, lijfrente en vermogensbeheer.

* Met een totaal premie-inkomen van USD 20,2 miljard en een beheerd vermogen van USD 176 miljard in de VS (pro forma 1999, bijlage 2) verzekert ING zich van een aanzienlijke en duurzame positie op de grootste markt voor vermogensvorming ter wereld.
* Op het gebied van vermogensbeheer klimt ING wereldwijd van de 19e naar de 11e plaats.

* Met de overname van Aetna International, dat in 1999 een premie-inkomen had van USD 4,4 miljard, realiseert ING een aanzienlijke schaalvergroting in Azië/Pacific en Latijns Amerika.
* ING's wereldwijde klantenbestand groeit van ruim 30 miljoen tot 50 miljoen.

* De totale waarde van de transactie is USD 7,7 miljard, inclusief USD 2,7 miljard aan over te nemen uitstaande schulden. De overnameprijs van USD 5,0 miljard wordt voldaan in contanten en zal grotendeels intern worden gefinancierd.
* De verwachte positieve bijdrage aan de nettowinst per aandeel ING Groep is EUR 0,18 in 2001 oplopend tot circa EUR 0,70 in 2005, inclusief een bedrag aan synergiebaten van USD 200 miljoen voor belastingen.

Overname-akkoord met Aetna

ING Groep is verheugd te kunnen aankondigen dat zij overeenstemming heeft bereikt met Aetna Inc. over de overname van Aetna Financial Services en Aetna International. Aetna Healthcare en Aetna's activiteiten met betrekking tot grote pensioencontracten maken geen deel uit van de transactie. De totale waarde van de transactie is USD 7,7 miljard. Dit bedrag is inclusief USD 2,7 miljard aan uitstaande schulden die ING zal overnemen. De transactie zal naar verwachting worden afgerond rond december 2000, onder voorbehoud van goedkeuring van de toezichthouders en de aandeelhouders van Aetna Inc.

Strategische betekenis voor ING

Door Aetna Financial Services en Aetna International over te nemen, breidt ING haar klantenbestand uit van meer dan 30 miljoen (inclusief ReliaStar) tot 50 miljoen klanten wereldwijd. Het totale wereldwijde premie-inkomen stijgt van USD 27 miljard (inclusief ReliaStar) tot USD 39 miljard en het totale beheerde vermogen stijgt van USD 383 miljard (inclusief ReliaStar) tot USD 467 miljard (pro forma ultimo 1999, zie bijlage 2). Op het gebied van vermogensbeheer klimt ING wereldwijd van de 19e naar de 11e plaats.

"Met de acquisities van ReliaStar, Aetna Financial Services en Aetna International hebben wij onze strategische doelstelling bereikt om in de Amerikaanse markt een top 10 positie te behalen. Om voorop te blijven lopen in de hedendaagse financiële markten is schaalgrootte onontbeerlijk", aldus Ewald Kist, voorzitter van de Raad van Bestuur ING Groep. "De kwaliteit van de organisatie vind ik ook belangrijk. Daarom ben ik blij dat beide ondernemingen ieder in hun markten zo uitstekend presteren. Daar komt nog bij dat wij onze overkapitalisatie aan het werk zetten door deze acquisities grotendeels te financieren met ons vermogenssurplus."

Verenigde Staten - Aetna Financial Services

Met de overname van Aetna Financial Services en de onlangs aangekondigde overname van ReliaStar realiseert ING haar ambitie om een top tien positie te verwerven op de Amerikaanse levensverzekeringsmarkt. Op basis van leven- en lijfrentepremies wordt ING de grootste levensverzekeringsmaatschappij in de VS, terwijl zij gemeten naar gecombineerde statutaire activa naar de zesde plaats klimt. Door toevoeging van ReliaStar en Aetna Financial Services, realiseert ING een aanzienlijke schaalvergroting, zowel wat betreft een volledig productassortiment (bijlage 1) als wat betreft de verschillende distributiekanalen, waarbij ING het grootste broker/dealer netwerk in de VS krijgt. De drie ondernemingen vullen elkaar uitstekend aan en overlappen elkaar nauwelijks.

"De combinatie van de drie ondernemingen biedt aanzienlijke mogelijkheden. Er is binnen alle organisaties een grote bereidheid om de krachten te bundelen om gezamenlijk optimaal te kunnen profiteren van de samenwerking" zo stelt Fred Hubbell, lid Raad van Bestuur ING Groep en voorzitter ING Americas en ING Asia/Pacific. "Aetna Financial Services kan producten van ReliaStar en ING verkopen, het distributienetwerk van ING krijgt toegang tot de beleggingsfondsen van ReliaStar en Aetna Financial Services, en de broker/dealers van ING kunnen de werknemerspensioenen van Aetna Financial Services verkopen".

Met een gecombineerd premie-inkomen in de VS van USD 20,2 miljard en een beheerd vermogen in de VS van USD 176 miljard (bijlage 2), verzekert ING zich van een aanzienlijke positie op de grootste markt voor financiële dienstverlening ter wereld.

Terwijl ReliaStar de levensverzekeringsactiviteiten van ING aanvulde, completeert Aetna Financial Services ING's activiteiten ten aanzien van vermogensvorming en employee benefits in de VS met onbetwiste kwaliteiten op het gebied van pensioenproducten, lijfrente en vermogensbeheer.

Aetna Financial Services voegt circa 2.900 geregistreerde vertegenwoordigers toe aan het onafhankelijke broker/dealer-netwerk van ING in de VS. Het totale aantal vertegenwoordigers komt daarmee op meer dan 10.500 - het grootste eigen broker/dealer-netwerk in de VS. Door de acquisitie van ReliaStar breidde ING haar distributienetwerk van 3.800 onafhankelijke brokers reeds uit tot 7.800. De distributiekanalen van Aetna Financial Services bestaan voorts uit grote effectenkantoren, loondienstagenten, financiële planners en direct marketing. Door deze versterking van haar multi-distributiecapaciteit is ING in staat de klant te voorzien van een volledig productassortiment dat kan worden afgenomen via het distributiekanaal van hun keuze, inclusief Internet.

Aetna Financial Services heeft 1,7 miljoen cliënten en telt 3.400 medewerkers. Gebaseerd op Nederlandse waarderingsgrondslagen bedraagt het premie-inkomen USD 7,9 miljard. Aetna Financial Services heeft een beheerd vermogen van USD 68 miljard (ultimo 1999), waarvan USD 57 miljard wordt beheerd door Aeltus Investment Management. De operationele nettowinst van Aetna Financial Services over 1999 bedroeg USD 209 miljoen.

Azië en Latijns Amerika - Aetna International

Met haar activiteiten op het gebied van levensverzekeringen, zorgverzekeringen en pensioenproducten in een selectief aantal opkomende markten in Azië en Latijns Amerika, voegt Aetna International meer schaalgrootte toe aan de activiteiten van ING in deze landen en nieuwe platforms in veelbelovende markten waar ING tot nu toe nog niet actief was op de particuliere markt (bijlage 2). De positie van ING als onderneming met kleine en middelgrote 'greenfield'-bedrijven wordt nu opgewaardeerd tot die van een prominente partij in diverse markten.
In Azië wordt ING de op één na grootste internationale verzekeringsmaatschappij, gemeten naar premie-inkomen. In Latijns Amerika wordt ING door de overname van Aetna International het grootste internationale verzekeringsbedrijf op basis van premie-inkomen.

Aetna International heeft 17 miljoen cliënten in 16 landen. Het aantal medewerkers is 7.800. Gebaseerd op Nederlandse waarderingsgrondslagen bedraagt het premie-inkomen USD 4,4 miljard. Het beheerd vermogen van Aetna International is USD 16 miljard. Het bedrijf boekte over 1999 een operationele nettowinst van USD 184 miljoen.

Azië
Met 3,4 miljoen klanten in Azië, is Aetna International sterk vertegenwoordigd in diverse belangrijke Aziatische markten, met name in Taiwan en Maleisië. Circa 90% van de activiteiten in Azië bestaat uit levensverzekeringen. In Taiwan is Aetna International veruit de grootste buitenlandse verzekeraar met een marktaandeel van 7%, gemeten naar premie-inkomen. In combinatie met Aetna International wordt ING de vierde levensverzekeraar in Taiwan. In Maleisië is Aetna International, gemeten naar premie-inkomen, de vijfde levensverzekeringsmaatschappij met een marktaandeel van 10%. Het snelgroeiende levensverzekeringsbedrijf van Aetna International in Hongkong staat momenteel, gemeten naar premie-inkomen, op de vijfde plaats. Aetna International is bovendien actief in Indonesië, China, Japan, de Filippijnen en Thailand. ING heeft een sterke positie op de particuliere markt in Australië en is voorts actief in Japan en Zuid-Korea. Daarnaast heeft ING kleinere verzekeringsbedrijven in Indonesië, Hongkong en de Filippijnen. Onlangs heeft ING een vergunning verkregen voor een levensverzekeringsbedrijf in China.
Latijns Amerika
Aetna International heeft in Latijns Amerika 13,6 miljoen klanten. Het verzekeringsbedrijf in Chili - Aetna International's vlaggenschip in de regio - geeft ING de benodigde schaalgrootte in deze markt voor levensverzekeringen. In Chili wordt ING de één na grootste levensverzekeraar op basis van premie-inkomen en de grootste op het gebied van collectief leven. De overname van Aetna International betekent voor ING een grote sprong voorwaarts in Brazilië. Sul América Aetna, een joint venture met de lokale verzekeringsmaatschappij Grupo Sul América, is op basis van premie-inkomen de grootste zorgverzekeraar in Brazilië met een marktaandeel van 40% en de tweede levensverzekeraar met een marktaandeel van 10%. In Argentinië wordt ING's krachtige positie op het gebied van levensverzekeringen verder versterkt door de toevoeging van de activiteiten van Aetna International. Hierdoor stijgt ING naar de tweede plaats in de Argentijnse levenmarkt. Aetna International is bovendien actief in Mexico, Peru en Colombia. Naast aanbieder van levensverzekeringen in Chili en Argentinië, is ING marktleider in Mexico op het gebied van financiële dienstverlening (levensverzekeringen, pensioenen, bancassurance).

Integratie en managementbenoemingen

ING, Aetna Financial Services en ReliaStar zijn bedrijven die elkaar goed aanvullen met weinig overlap in hun productassortiment. Dat de bedrijven strategisch zo goed bij elkaar passen, vergemakkelijkt het integratieproces. ING heeft haar levensverzekeringsactiviteiten in de Verenigde Staten met succes geïntegreerd van een reeks zelfstandig opererende ondernemingen tot een samenhangende groep van gespecialiseerde productie- en distributieplatforms. Zowel Aetna Financial Services als ReliaStar zullen in dit bedrijfsmodel worden geïntegreerd. Aetna Financial Services en Aetna International zullen deel gaan uitmaken van de bestuurlijke centra ING Americas (activiteiten in de VS en Latijns Amerika) en ING Asia/Pacific (activiteiten in Azië). Op de middellange termijn zal Aetna's merknaam worden gehandhaafd, maar geleidelijk zal deze worden vervangen door de merknaam ING. De activiteiten van Aetna Financial Services op het gebied van werknemerspensioenen (401(k), 403(b) en 457) zullen worden geleid als een afzonderlijk bedrijfsonderdeel. De lijfrente- en de broker/dealer-activiteiten van Aetna Financial Services zullen worden geïntegreerd met die van ING.

Tom McInerney en John Kim, leidinggevenden binnen Aetna Financial Services, zullen toetreden tot het management van het Amerikaanse bedrijf van ING. Zij zullen topfuncties gaan bekleden in respectievelijk US Worksite and Financial Services en US Asset Management. Patrick Poon, die momenteel deel uitmaakt van de bedrijfsleiding van Aetna International, zal toetreden tot het management van ING in Azië/Pacific.

Details van de transactie

ING betaalt USD 5,0 miljard in contanten voor Aetna Financial Services en Aetna International en neemt daarnaast uitstaande schulden over ter waarde van USD 2,7 miljard.

De totale waarde van de transactie komt daarmee op USD 7,7 miljard. De betaling zal volledig in contanten plaatsvinden. De transactie zal grotendeels intern worden gefinancierd en zal naar verwachting in december 2000 worden afgerond.

De goodwill bedraagt USD 5,3 miljard. De verwachte positieve bijdrage aan de nettowinst per aandeel van ING Groep is EUR 0,18 in 2001 oplopend tot circa EUR 0,70 in 2005, inclusief een bedrag aan synergiebaten van USD 200 miljoen voor belastingen.

Op basis van de verwachte winst voor het lopende boekjaar is de koers/winstverhouding van de transactie 17,8. De koers/boekwaardeverhouding van de transactie is 3,2 volgens Nederlandse waarderingsgrondslagen en 2,4 volgens Amerikaanse waarderingsgrondslagen.

Voor deze transactie is goedkeuring vereist van de toezichthouders en van de aandeelhouders van Aetna.

Deze mededeling houdt geen aanbod in door ING Groep N.V. van ING Groep N.V. effecten.

Voor meer informatie:
ING Americas: www.ingamericas.com
Aetna: www.aetna.comIn deze publicatie zijn uitspraken over verwachtingen omtrent toekomstige gebeurtenissen opgenomen. Deze verwachtingen zijn gebaseerd op de huidige inzichten en veronderstellingen van het management met betrekking tot bekende en onbekende risico's en onzekerheden die tot gevolg kunnen hebben dat feitelijke resultaten, prestaties of andere omstandigheden in meer dan geringe mate kunnen afwijken van de verwachtingen zoals die tot uitdrukking komen of worden geïmpliceerd door zulke uitspraken. De werkelijke resultaten kunnen in meer dan geringe mate afwijken van deze inzichten als gevolg van, maar niet beperkt tot, (i) de algemene economische omstandigheden, inclusief die in de voor ING belangrijke markten (ii) de resultaten op de financiële en /of opkomende markten (iii) frequentie en ernst van verzekerde schadegevallen (iv) sterfte-, invaliditeits- en ziektecijfers en ontwikkelingen hierin (v) mate van verval in portefeuille (vi) het rentepeil (vii) de valutakoersen, inclusief de Euro- U.S. dollar wisselkoers (viii) toenemende concurrentie (ix) wijzigingen in wet- en regelgeving, inclusief t.a.v. de monetaire convergentie en de Europese Monetaire Unie (x) wijzigingen in het beleid van centrale banken en/ of buitenlandse overheden en (xi) algemene concurrentiefactoren, meer in het algemeen op mondiaal, regionaal en/of nationaal niveau.


- Aetna will be filing a proxy statement and other relevant documents concerning the merger with the United States Securities and Exchange Commission (the "SEC"). WE URGE INVESTORS TO READ THE PROXY STATEMENT AND ANY OTHER RELEVANT DOCUMENTS TO BE FILED WITH THE SEC, BECAUSE THEY CONTAIN IMPORTANT INFORMATION. Investors will be able to obtain the documents free of charge at the SEC's website, www.sec.gov. In addition, documents filed with the SEC by Aetna will be available free of charge from the Secretary of Aetna Inc. at 151 Farmington Avenue, Hartford, CT 06156 (860-273-8340). Documents filed with the SEC by ING will be available free of charge from the Investor Relations Department, Strawinskylaan 2631, 1077 ZZ Amsterdam, P.O. Box 810,1000 AV Amsterdam, the Netherlands 31-20-541-5462.

PLEASE READ THE PROXY STATEMENT CAREFULLY BEFORE MAKING A DECISION CONCERNING THE MERGER.

Aetna and its board of directors will be soliciting proxies from Aetna stockholders in favor of the merger. You can obtain more information about Aetna's directors and officers and their beneficial interests in Aetna's common stock from the SEC's website, www.sec.gov, and Aetna's website, www.aetna.com.


Bijlage 1. Marktposities in de Verenigde Staten, 1999 TOP

ING US ING US +
ReliaStar* ING US +
ReliaStar* +
Aetna Financial Services
Premie-inkomen
Leven en lijfrente #19 #8 #1
Ranglijst op basis van
nieuwe productie
Universal life #6 #3 #3
Variable Universal life #16 #10 #10
Variabele lijfrente #12 #12 #3
Vaste lijfrente #14 #7 #5
Herverzekering #5 #5 #5
Pensioenen - - #5
Distributie
Broker/dealers #5 #2 #1

Bijlage 2. Premie-inkomen en beheerd vermogen TOP

Premie-inkomen, pro forma 1999 in mrd. USD
ING ReliaStar* Aetna Financial Services
and Aetna International Gecombineerd
Noord- en Zuid-Amerika 10,0 4,1 10,7 24,8

- Verenigde Staten 8,2 4,1 7,9 20,2
Azië/Pacific 3,9 - 1,6 5,5
Europa 8,6 - - 8,6
Totaal 22,5 4,1 12,3 38,9

Beheerd vermogen, pro forma 1999 in mrd. USD
Noord- en Zuid-Amerika 84 36 79 199

- Verenigde Staten 72 36 68 176
Azië/Pacific 24 - 5 29
Europa 239 - - 239
Totaal 347 36 84 467


* Acquisitie-overeenkomst bekendgemaakt op 1 mei 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie