Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bulderboseigenaren en Schiphol naar rechter

Datum nieuwsfeit: 20-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Milieudefensie

Aankondiging voor de pers

"Onteigening onterecht, voorbarig en slecht voor het milieu"
Bulderboseigenaren en Schiphol naar rechter
Amsterdam, 20 juli 2000 --- De eigenaren van het Bulderbos krijgen aanstaande maandag bij de rechtbank in Haarlem de gelegenheid uit te leggen waarom hun bos niet onteigend mag worden. Advocaat mr. Phon van den Biesen zal namens de eigenaren de rechter wijzen op de ingrijpende gevolgen voor milieu en omwonenden als het bos wordt onteigend. 'Het gaat ons niet alleen om het stuk grond en de bomen, maar vooral om de milieuwetgeving van het kabinet. Het Bulderbos is te koop, maar alleen voor een beter milieu, aldus mr. Van den Biesen.

Het kabinet beloofde bij het besluit tot aanleg van de vijfde baan dat het milieu zou verbeteren. Daar komt echter weinig van terecht: de nieuwe milieugrenzen voor Schiphol dreigen een gatenkaas te worden, met extra vervuiling, gevaar, stank en lawaai als resultaat. De Bulderboseigenaren willen het bos alleen afstaan als het milieu ook werkelijk verbetert. Van den Biesen zal beargumenteren dat de eis van Schiphol tot onteigening voorbarig is: de milieuvergunning (Aanwijzing) is nog niet goedgekeurd door de Raad van State. Het kabinet heeft met een speciale noodwet voor Schiphol een uitzondering gemaakt: dankzij deze wet uit 1998 mocht de luchthaven al beginnen met onteigenen voordat de Raad van State de milieuvergunning had goedgekeurd. Van den Biesen zal de rechter oproepen zich niet te lenen voor deze gelegenheidswetgeving.

Raad van State
De komende weken wordt de uitspraak verwacht van de Raad van State in de beroepsprocedure die Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu, Milieufederatie Noord-Holland en Platform Leefmilieu Regio Schiphol aanspanden tegen de milieuvergunning voor de aanleg van de vijfde baan. In juli 1998 vernietigde de Raad van State de antwoorden van de minister op de bezwaren van de milieu- en bewonersorganisaties. Herhaling van dit scenario betekent dat het Bulderbos voorlopig kan blijven bestaan. Zolang de Aanwijzing niet definitief is, kan de grond niet onteigend worden.

Wat: mondelinge behandeling onteigening Bulderbos
Waar: rechtbank Haarlem, Jansstraat 81 Datum: 24 juli 2000
Tijd: 13.45 uur (eindtijd onbekend)
###

Meer informatie:
Milieudefensie persvoorlichting, Victor van den Belt: 020 5507 333
Milieudefensie Vliegverkeer, Kees Kodde / Joris Wijnhoven: 020 5507 300 / 06 517 88 960

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie