Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Voorlopige resultaten onderzoek tussenwervelschijven

Datum nieuwsfeit: 20-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie EZ


TECHNIEUWS

editie 38/4 - Frankrijk
Tussenwervelschijfprothese

Henk Leniger

Er bestaat heden ten dage nog geen afdoende oplossing voor versleten tussenwervelschijven in de wervelkolom. De techniek om de wervels onder en boven de versleten tussenschijf te fixeren door een transplantatie van een stukje bot ("greffon osseux") geeft goede resultaten maar de rigiditeit van de wervelkolom wordt groter en de beide wervels worden extra belast. De beschikbare protheses missen een zekere souplesse en na enkele jaren kunnen (zeer) kleine stukjes loslaten die het ruggenmergkanaal kunnen beschadigen. In Frankrijk lijden enkele miljoenen mensen op een bevolking van ongeveer 60 miljoen aan rugklachten. Onder hen zijn er vele duizenden die lijden aan chronische rugpijnen als gevolg van trauma's, slijtage of beknellingen van zenuwen. Dergelijke rugklachten, die dikwijls gepaard gaan met stekende pijnen, kunnen de kwaliteit van het leven van zulke patiënten ernstig verslechteren. Operatief ingrijpen met de huidige technieken levert dikwijls (tijdelijk) een duidelijke verbetering. Echter de oplossingen zijn nog steeds sub-optimaal.

Het Commissariat à l'Energie Atomique (CEA) heeft enige jaren geleden een onderzoekproject opgezet om te trachten nieuwe oplossingen te vinden. Het onderzoekproject is, -zoals dat dikwijls het geval is-, ontstaan uit persoonlijke relaties tussen een onderzoeker en twee medici van de afdeling orthopedie van het grote Parijse ziekenhuis Pitié-Salpêtrière. Al snel heeft het laboratorium voor Biomécanique van de Ecole Normale Supérieure d'Arts et Métiers (ENSAM) zich bij het project aangesloten.

Het project dat financiële steun heeft gekregen van het Agence Nationale de Valorisation de la Recherche (ANVAR) en de medewerking heeft gekregen van een industriële partner, het bedrijf Fournitures Hospitalières, is ongeveer zes jaar geleden van start gegaan. De bedoeling was een nieuwe prothese te ontwikkelen die versleten of defecte tussenwervelschijven zou kunnen vervangen en die qua eigenschappen vrijwel identiek zou zijn aan de natuurlijke wervelschijven. In zes jaar is men gezamenlijk nagegaan welke krachten en spanningen er op deze tussenwervelschijven staan, heeft men materialen ontwikkeld die geschikt zouden zijn (sterkte, souplesse, flexibiliteit, en dergelijke) en heeft men protheses gedimensioneerd en ontworpen. Vervolgens heeft men verschillende modellen uitvoerig beproefd en ook uitgetest wat levensduur betreft bij een (versneld) verouderingsproces. Het eindontwerp is te zien op Figuur 1 en 2.

Figuur 1. Prothese voor tussenwervelschijf (bron: CEA)

Figuur 2. Detail van de prothese (bron: CEA)

Zoals in Figuur 3 te zien is, bestaat de prothese uit verschillende materialen. Men heeft gebruik gemaakt van polymeren die biocompatibel zijn met verschillende elasticiteit en van een boven- en onderkant van titanium. Het voordeel van titanium is dat de porositeit zodanig is dat het zich langs natuurlijke weg aan het bot van de boven- en onderliggende wervel hecht. De ‘enting' blijkt in de praktijk zeer goed te voldoen. De nu ontwikkelde prothese verenigt thans de eigenschappen die nodig zijn voor een goede ‘schokdemper' tussen de wervels. De weerstand is voldoende om krachten van enkele honderden kilo's op te vangen die kunnen optreden bij bepaalde bewegingen. De mate waarin de prothese gedeformeerd kan worden bij compressie, torsie en uitrekking en weer in de oorspronkelijke vorm terugkomt met de rest van de wervelkolom, is uitstekend. Tenslotte lijkt de duurzaamheid zodanig goed dat dergelijke protheses tussen de 20 en de 40 jaar kunnen functioneren zonder dat de eigenschappen degraderen.

Figuur 3. Dwarsdoorsnede van de prothese (bron: CEA)

De eerste implantaties zullen binnenkort plaatsvinden in de laboratoria voor anatomie. Eerst moet echter nog een lange weg gegaan worden om door de toelatingsprocedures te komen. Men hoopt echter dat de prothese in het jaar 2002 vrij beschikbaar komt.

Voor de patiënten biedt dit uitzicht op een ‘definitieve' oplossing voor hun lichamelijke klachten. Het concept is voorlopig ontworpen voor de onderste ruggenwervels ("disques lombaires") die het meest gevraagd zijn. Het concept kan echter gemakkelijk worden aangepast voor de overige ruggenwervels en de nekwervels ("dorsales" en "cervicales").

Afkortingen

ANVAR Agence Nationale de Valorisation de la Recherche

CEA Commissariat à l'Energie Atomique

ENSAM Ecole Normale Supérieure d'Arts et Métiers

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie