Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Advies Gezondheidsraad Cholesterolverlagende Therapie

Datum nieuwsfeit: 20-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Advies Gezondheidsraad 'Cholesterolverlagende Therapie'


20 juli 2000

Voorlopige reactie van het NHG

Via een persbericht maakte de Gezondheidsraad zijn standpunt bekend inzake 'Cholesterolverlagende therapie.' De meest belangrijke constatering is dat behandeling met statines centraal staat. De eerste reactie van het NHG is als volgt.

In grote lijnen strookt het advies van de Gezondheidsraad met de richtlijnen voor huisartsen, zoals die zijn vervat in de NHG-Standaard 'Cholesterol' (december 1999). Ook in de NHG-Standaard zijn, wat medicamenteuze therapie betreft, statines middel van eerste keus. Het standpunt van de Gezondheidsraad meent het NHG echter ook iets te willen nuanceren. Zo zijn statines niet 'onschadelijk', zoals de Gezondheidsraad schrijft, doch 'betrekkelijk onschadelijk'; er bestaan immers geen geneesmiddelen zonder bijwerkingen. De uitspraak 'statines geven veel baat' bij patiënten met familiaire hypercholesterolemie lijkt ook wat te krachtig, gezien het feit dat deze conclusie gebaseerd is op slechts één kwalitatief goede Randomized Controlled Trial (wetenschappelijk onderzoek). Tot slot moet men goed beseffen dat het advies van de Gezondheidsraad vooral betrekking heeft op deze patiënten met een familiaire hypercholesterolomie, en dat is een betrekkelijk kleine groep patiënten (1 op de 500 patiënten met verhoogd cholesterol).

Dit is een eerste reactie, zoals gezegd, gebaseerd op het persbericht van de Gezondheidsraad. Het volledige advies zal het NHG de komende tijd bestuderen.

Contactpersoon:
A.E. Timmermans, huisarts
Medisch Directeur
tel: 030-2881700
e-mail: directie@nhg-nl.org

Ga naar : Nieuwspagina van het NHG
Volgend artikel : Berichtgeving Automatisering Gids onjuist
© copyright 2000 home . index . Artsennet

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie