Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Weeksamenvatting chat met minister Van Boxtel

Datum nieuwsfeit: 20-07-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

* Uit de discussie over 'Contract met de toekomst' van het ministerie voor grote steden- en integratiebeleid: *

Weeksamenvatting 1 (10-17 juli 2000)
Gastheer Discussiesite Van Boxtel - lenos@publiek-politiek.nl
WWW.TOEKOMST.OVERHEID.NL
Praat mee over de elektronische overheid met minister Van Boxtel
WEEKSAMENVATTING 1 (10 - 17 juli)

In deze samenvatting, gemaakt door de onafhankelijke gastheer: @ wild idee van burgemeester Deetman @ Internet = actievoerdersnet? @ meer betrokkenheid 'luie kiezers' @ waarom moet ik alles opnieuw invullen als de overheid alles al weet? @ Achterstand is eigen keuze! @


Minister Van Boxtel denkt dat er veel gaat veranderen tussen de elektronische overheid en u, zijn Internetburgers. Hij heeft zijn ideeen opgeschreven in de nota
Contract met de toekomst'.
Hij wil daarover met u in debat. De minister brengt de resultaten van deze discussies in in het overleg met de Tweede Kamer. Dit zal naar verwachting in oktober plaatsvinden.
De minister heeft persoonlijk een aantal discussiestellingen ingebracht (soms voor de discussie een beetje 'scherpe'). Zijn ambtenaren gaan met u debat om uit te leggen waarom iets wel of niet gebeurt of wordt overgenomen. Een samenvatting van de drukke eerste week over de drie thema's Democratie, Dienstverlening en Meedoen in de informatiemaatschappij.
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = DEMOCRATIE
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
Een ambtenaar bepleit het inzetten van ICT om participatie te verbeteren. Hij werpt de vraag op welke gevolgen dat heeft voor de relatie tussen burgers en politiek. In antwoord daarop vreest Stahlie dat de mogelijkheid om vanuit huis te stemmen weliswaar tot meer participatie leidt, maar vreest veel proteststemmen (al dan niet extreem rechts). Maar komt dan door de kiezers of de volksvertegenwoordigers? In reactie op De Ambtenaar vraagt Winkel om onderzoek wat de relatie is tussen betrokkenheid en het aanbieden van faciliteiten.
FENIT-voorzitter Broeders is ook bezorgd en uit zijn vrees dat het Net een actievoerdersmedium wordt. Dat is in tegenspraak met Zuurmond die de overheid oproept tot het digitaal ondersteunen van de 'tegenmachten' 'omdat due geen middelen hebben'.
Onder andere Driessen, Tjeenk Willink en Van Vliet vestigen de aandacht op de motieven van mensen om wel of niet te stemmen. Zijn wellicht belangrijker dan het gebruiksgemak. Luie kiezers stemmen ook niet vanuit de luie stoel. Maar soms zijn ze overigens wel op andere wijze betrokken. Democratie gaat ook over meer dan stemmen; ook over invloed voor burgers. In veel reacties wordt opgemerkt dat werkelijke betrokkenheid door burgers vooral ook een andere opstelling van politici vereist. Inbreng van burgers moet er toe doen.
Een van de wildste ideeen is die van burgemeester Deetman. Hij voorziet een toekomst waarin burgers hun eigen plannen maken en de overheid slechts een van de partijen is.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = DIENSTVERLENING
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
Er is heel veel steun voor Van Boxtels stelling dat alle overheidsdiensten elektronisch beschikbaar moeten zijn. 'Een uitkomst', 'uitstekent idee' en 'uit mijn hart gegrepen'. Er worden twee kanttekeningen geplaatst. Ten eerste dat de uitvoering knap moeilijk is. Ten tweede dat diensten die niet meteen zijn afgerond een transparant proces moeten hebben, zodat je ziet welke ambtenaar wat en wanneer gaat doen met de aangevraagde vergunning. Meer gemengde reacties waren er op Van Boxtels idee om dienstverlening van de overheid actiever te maken op het belastingformulier of huursubsidieaanvraag alvast voor u in te vullen.
Er werd door Van Vliet en Ruiter opgemerkt dat de overheid ondertussen alles al van ze zou moeten weten. De balans tussen dienstverlening en privacy is precair. De burger moet kunnen volgen wat er gebeurt en zelf correcties kunnen aanbrengen. Een aantal mensen is bang voor het 'fout in de computer staan' en de moeite die het kost om dat te verbeteren. De Consumentenbond roept de overheid op om op het gebied van privacy een voorbeeldrol te vervullen: laten zien wat zij doet (open en eerlijk) en toestemming vragen.
FENIT-voorzitter Broeders wil meer van de overheid: 'waarom kan het wel in Canada en niet hier?' Vraag is natuurlijk waar hij dan aan denkt. Kom eens met voorbeelden!

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = MEEDOEN IN DE INFORMATIEMAATSCHAPPIJ
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
Volgens Christine Ruiter (directeur SeniorWeb) wordt de digitale kloof niet breder (kwantitatief) maar wel dieper (kwalitatief). En vraagt om meer dan hier en daar een digitaal trapveldje. De Consumentenbond brengt in dat mensen die Internet hebben voordelen hebben: meer keuze, meer gemak, hogere snelheid en lagere prijs. Hij roept overheid en bedrijfsleven op niet alleen te denken aan faciliteiten, maar ook aan een trainingsaanbod (bijvoorbeeld voor allochtonen en ouderen).
Een aantal mensen kijkt verlangend naar laagdrempelige technologieen zoals Internet via de TV en verwachten daarvan een belangijke rol in het dichten van de kloof.
Als uitsmijter een prikkelende bijdrage van de voorzitter van de FENIT: "(
) Als je dus een achterstand op loopt is dat een bewuste keuze en waarschijnlijk een keuze die even moeilijk uitvoerbaar is als het nu kiezen om geen electriciteit te gebruiken.
Een garantie van dienstverlening aan burgers die buiten de informatie samenleving staan, verschilt niet van het mee laten rijden van stokers op electrische treinen. Het kan maar is slechts een poging om het onvermijdelijke tegen te houden. De overheid moeet juist haar leiderschap tonen in de strijd tegen het onvermijdelijke. Of voor elke groep reservaten in richten."


Doe mee aan de discussies met het ministerie van Roger van Boxtel en surf naar www.toekomst.overheid.nl

Steven Lenos (lenos@publiek-politiek.nl)
Onafhankelijk gastheer www.toekomst.overheid.nl
Steven Lenos is verbonden aan het Instituut voor Publiek en Politiek.

* Doe mee aan de discussie: klik naar www.rogervanboxtel.nl *
* Wilt u van de mailinglijst af? Ga dan naar het posticoontje op de discussiewebsite *

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie