Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Expositie Joke Volta uit El Hierro, Spanje, in Museum Joure

Datum nieuwsfeit: 20-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Museum Joure

Kultuerried, t/m 7 augustus: Joke Volta, El Hierro, Spanje Joke Volta, El Hierro, Spanje
Geboren in Westermeer bij Joure, woont en werkt sinds 1986 op het Canarische eiland El Hierro.
Ze maakt rond ingelijste olieverfschilderijen, waarvan ook de houten lijsten door haar gemaakt worden. Enerzijds heeft de ronde vorm zowel in haar werk als presentatie, voor haar een symbolische betekenis, die we terugvinden in verschillende cultuuruitingen. Anderzijds is naar haar mening, een van de doelstellingen van de kunstenaar, het brengen van nieuwe initiatieven en vormgevingen. Kunst is een deel van onze samenleving, waarin de artiest zijn doel en verantwoording naar de maatschappij kan aantreffen. Kunstenares zijn is volgens Joke Volta meer dan schilderen.
Daarom ontwikkelde zij een schoolproject met de naam: "Tussen Westermeer en Orchilla 2000". Dit bestaat uit een boek, een spel en schoolopdrachten, met als hoofddoel cultuur en school nader te brengen. Het boek, spel en deze dubbeltentoonstelling met openingsact is ook toepasbaar voor niet schoolgaand publiek, daar het de verbinding maakt tussen verschillende culturen via diverse kunstuitingen.
Kernpunt van dit project is het door Joke Volta geschreven en geïllustreerde boek met als titel: De tijdloze reis van Semadar. Semadar maakt een sprookjesachtige reis tussen Westermeer den de plaats Orchilla op El Hierro. Daarbij maakt Semadar kennis met verschillende volkeren, waaronder Keltische; Andalusische; Phoenisische en onder andere meso-Amerikaanse culturen. Deze dubbeltentoonstelling, gebaseerd op de tekst van het sprookjesboek, is een schilderachtige reis die begint in het gemeentehuis te Joure.
Daar zullen de eerste drie van de totaal zeven hoofdstukken tentoongesteld worden, geïnspireerd op: het begin van de reis in Westermeer; het ontmoeten van de vrouwen op het eiland Texel; de Ierse Keltische wereld. Daarnaast worden er een 20-tal jojos tentoongesteld, die een referentie hebben met de tekst van hoofdstuk 1. De jojos hebben een doorsnee van 15-40 cm. met een beschildering van taaltekens en andere delen van het boek.
In Museum Joure zullen werken te zien zijn die betrekking hebben op hoofdstuk 4 t/m 7: Keltisch Frankrijk, Andalusie, Carthago en Saharacultuur; Meso-Amerikaanse volkeren en referenties aan de plaats Orchilla en het eiland El Hierro.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie