Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Minister Anciaux subsidieert ensemble I Fiamminghi

Datum nieuwsfeit: 20-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER BERT ANCIAUX

VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, BRUSSELSE AANGELEGENHEDEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

VRIJDAG 20 JULI 2000

MINISTER ANCIAUX GEEFT 13 MILJOEN AAN I FIAMMINGHI

Het ensemble I Fiamminghi werd niet erkend bij de eerste structurele subsidieronde (1999-2002) in het kader van muziekdecreet. De vorige Vlaamse Regering voorzag echter een overgangsmaatregel om dit ensemble de kans te geven zijn artistieke kwaliteit te verbeteren zodat ze bij de volgende subsidieronde wel kan voldoen aan de erkenningswaarde. Deze overgangssubsidie werd bepaald op 22 miljoen BEF.

Op basis van het ingediende aanvraagdossier, het advies van de Beoordelingscommissie voor de Muziek en het advies van de administratie cultuur, heeft de Vlaamse regering echter beslist om de vzw I Fiamminghi voor het werkingsjaar 2000 een laatste overgangssubsidie van 13 miljoen BEF. toe te kennen.

In essentie handhaaft de beoordelingscommissie haar eerder uitgebracht advies met betrekking tot de aanvraag van het ensemble tot erkenning en structurele subsidiëring. De conclusie was:

De Commissie is dan ook van mening dat er geen permanent ensemble met een eigen artistiek profiel en identiteit aanwezig is.

De Commissie adviseert om I Fiamminghi niet te erkennen omdat de functie van dit "ensemble" binnen het muzieklandschap in Vlaanderen niet meer duidelijk is, omdat een duidelijk artistiek profiel en een muzikale lijn ontbreekt en omdat het artistieke niveau wisselvallig is.

De Commissie suggereert dat de verdere artistieke evolutie van I Fiamminghi projectmatig, dus aansluitend aan de wijze waarop dit ensemble werkt, wordt opgevolgd en dat artistiek interessante aspecten van de werking voor projectsubsidie in aanmerking kunnen komen'.

In de werking van 1999 en in de voorgestelde projecten voor 2000 ziet de commissie geen elementen om haar standpunt te herzien. Haar algemene conclusie van de diverse bijgewoonde concerten en producties was dat op muzikaal gebied I Fiamminghi als 'ensemble' slechts erg matig presteerde.

Om die redenen adviseerde de Commissie een subsidiebedrag van slechts 6.000.000 frank ter ondersteuning van de realisatie van een aantal concerten.

De Vlaamse regering beaamt het artistieke advies van de commissie maar heeft beslist om in 2000 toch nog een laatste overgangssubsidie van 13 miljoen Bef toe te kennen, die er in de eerste plaats op gericht is dat de vzw haar verbintenissen ten aanzien van het personeel verder kan nakomen.

De volgende jaren - en alleszins tot het einde van de huidige erkenningsperiode (1999-2002) - kan I Fiamminghi enkel nog aanspraak maken op subsidies in het kader van muziekprojecten (art. 20 van het Muziekdecreet).

info : Petra Boeckx Persdienst van
minister Anciaux - tel. (02) 553 28 11
075/35.78.51

e-mail: (persdienst.anciaux@vlaanderen.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie