Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

KWF-subsidie van zes miljoen voor toponderzoek behandelingen

Datum nieuwsfeit: 21-07-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Kankerbestrijding


KWF-subsidie van zes miljoen voor toponderzoek behandelingen

Amsterdam, 21 juli 2000

KWF-SUBSIDIE VAN ZES MILJOEN VOOR TOPONDERZOEK NAAR NIEUWE BEHANDELMOGELIJKHEDEN

De Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) heeft een speciale subsidie ingesteld voor toponderzoek naar toepassing van nieuwe inzichten en technieken bij de behandeling van kanker. De nieuwe toepassingen moeten al gedurende het onderzoek daadwerkelijk ten goede komen aan patiënten. De beschikbare subsidie voor dit jaar, totaal zes miljoen gulden, is deze maand toegekend aan drie onderzoeksprogramma's. Eén bij het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis te Amsterdam, de beide andere aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Het Amsterdamse onderzoek betreft nieuwe en effectievere toepassingen van antikanker-medicijnen, de Leidse richten zich op op betere behandeling van darmkanker en op stamceltransplantatie bij bloedkanker, als voor patiënten geen weefselidentieke donor beschikbaar is. Om te bevorderen dat kankerpatiënten zo snel mogelijk profiteren van nieuwe inzichten en mogelijkheden heeft het KWF eerder al beurzen en subsidies ingesteld waarmee individuele onderzoekers zich kunnen toeleggen op onderzoek naar nieuwe behandelingen.

De Nederlandse Kankerbestrijding heeft besloten tot deze nieuwe subsidievorm om in Nederland het oncologisch toponderzoek naar nieuwe en betere behandelmogelijkheden te stimuleren. Een te subsidiëren onderzoeksprogramma kan vier tot maximaal acht jaar duren. Een onafhankelijk adviesorgaan, de Wetenschappelijk Raad voor de Kankerbestrijding van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, adviseert het KWF over de toekenning van de subsidie. De Raad baseert haar advies mede op het oordeel van drie buitenlandse deskundigen.

Om de ontwikkeling van nieuwe behandelmogelijkheden te stimuleren stelt het KWF in het kader van onderwijs en opleiding jaarlijks ook een aantal beurzen beschikbaar waarmee artsen en onderzoekers zich in Nederland en in het buitenland verder kunnen bekwamen in dit onderzoeksveld. Daarnaast is er binnen subsidies voor wetenschappelijk onderzoek een speciale subsidieregeling die medisch specialisten met ervaring in wetenschappelijk kankeronderzoek in staat stelt naast hun werk als arts hun onderzoeksactiviteiten voort te zetten en uit te bouwen. Een en ander bevordert dat meer wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt naar medische vragen die artsen tegenkomen in de praktijk van de behandeling.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie