Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oproep Belgische zelfhulpgroep tegen pesten op het werk

Datum nieuwsfeit: 22-07-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Diest, 2000-07-21.

Betreft: Opstarten van zelfhulpgroep: Helpende Handen. O/ref: 2000-07-21.jc.03
U/ref:

Geachte heer/mevrouw,

Bijgevoegd vindt u een brief die ik naar verschillende particulieren gestuurd heb.

Het zal u niet ontgaan zijn dat pesterijen voor het ogenblik zeer ernstig worden genomen. Denk maar aan de acties "Pesten op school", de wetgeving in verband met stalking en de wetgeving in verband met seksuele intimidaties.

De recente beslissing van Minister Sauwens, die stelde dat er een meldpunt kwam voor mensen die door hun werkgever tegengewerkt werden om deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen, is de drup geweest die mij heeft doen besluiten tot actie over te gaan. De gemeenteraadsverkiezingen maken menig politieker gevoeliger voor wat onder de kiezers leeft en misschien is het dan ook nu de tijd om naar buiten te komen met dit initiatief.

Het probleem zit eigenlijk dieper. Honderden, zo niet duizenden, zijn het slachtoffer van allerlei pesterijen op hun werk. Zij brengen daar een groot deel van hun leven door en die spanningen zetten zich door buiten het werk in de gezinssituatie met psychische problemen of gezinsbreuken als eventueel gevolg. De meesten durven niet reageren. Ze weten niet waar naar toe of ze vrezen hun werk te verliezen en dan zijn ze, zo denken ze, nog verder van huis.

E‚n individu kan geen verandering teweeg brengen, maar samen met gedupeerden en mensen die een positieve ingesteldheid hebben gaat dat wel.

Om al deze redenen vraag ik u om bijgaande brief af te drukken in uw krant om zo de startvergadering van deze zelfhulpgroep zo ruim mogelijke bekendheid te geven. Graag ben ik bereid om, indien u dat wenst, verdere uitleg of inlichtingen te geven.

Hoogachtend,

Josy Claes

PERSTEKST:

Diest, 2000-07-21.

Betreft: Opstarten van zelfhulpgroep: Helpende Handen. O/ref: 2000-07-21.jc.02
U/ref:

Geachte heer/mevrouw,

Vele mensen worden in hun leven geconfronteerd met pesterijen van verschillende aard op het werk:
gaande van vrije meningsuiting over seksuele intimidatie tot zelfs het dulden van onwettige situaties onder druk van hun chef(s) of diesthoofd(en)
Dit mondt meestal uit in een confrontatie tussen werkgever en werknemer, waarbij deze laatste gewoonlijk aan het kortste eind trekt. Hij is immers financieel afhankelijk en wordt dikwijls niet begrepen door zijn omgeving. Pesterijen gebeuren meestal subtiel en niet openlijk. De morele druk van het dilemma, alles laten gebeuren of riskeren zijn werk te verliezen, ligt vaak aan de basis van psychische en fysische gezondheidsproblemen.
De politiekers in ons land hebben in het licht van de vrouwvriendelijke aanpak al wat gedaan aan de seksuele intimidaties op het werk, maar zeker even erg zijn alle andere vormen.

Vandaar deze oproep.
Laat ons de handen in mekaar slaan om ook deze onrechtvaardigheid uit de wereld te helpen. Niet door te liggen navelstaren en aan wishful thinking te doen, maar door concrete acties naar de pers, de bedrijven, de syndicaten, de politiekers, de werkgevers en natuurlijk in de eerste plaats de getroffenen toe.
Het doel van deze zelfhulpgroep is:

- de getroffen werknemers zo assertief maken dat zulke situaties niet meer kunnen,

- samen met de bonafide werkgevers, politiekers en syndicaten werken aan een kader waarbij dit soort pesterijen niet meer mogelijk is.


- Heeft u interesse om mee te werken aan de start en/of de werking van deze (zelf)hulpgroep laat dan iets weten.
- Kent u slachtoffers of mensen die zouden willen meewerken geef deze brief door.

- Geef zoveel mogelijk ruchtbaarheid aan deze oproep, alleen zo kunnen wij het pestspook gezamenlijk uit onze maatschappij bannen.

De startvergadering gaat door op donderdag 17 augustus 2000 om 20 uur Hasseltsebaan 40 te Deurne Diest. Om praktische redenen graag een seintje als u komt, discretie is gewaarborgd.

Bedankt voor de medewerking, prettig verlof en hopelijk tot ziens op 17 augustus,

Josy Claes.

Zelfhulpgroep anti pestbeleid.
E-mail: (antipestbeweging@hotmail.com)
Helpende Handen
Hasseltsebaan 40
B 3290 Tel.: 013/674302
Fax: 013/674302

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie