Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Expositie 'Dassen in het donker' in Natuurmuseum Nijmegen

Datum nieuwsfeit: 23-07-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht
DASSEN IN HET DONKER

In de spannende expositie 'Dassen in het Donker' staat het grootste roofdier van ons land in de schijnwerpers: de das. Voor velen van ons blijft de das met zijn karakteristieke zwart-witte kop een onzichtbaar dier. Deze tentoonstelling brengt daar verandering in; de bezoeker maakt uitvoerig kennis met de leefwijze van dit fascinerende dier. Hij belandt in een mysterieuze, nachtelijke sfeer bij een bezoek aan het middelpunt van de expositie: de dassenburcht, ofwel het hol van de das. De titel van de tentoonstelling verwijst naar het feit dat de mens de das heeft gedwongen om in plaats van overdag 's nachts te gaan leven. De das wordt overdag teveel gestoord in zijn doen en laten door alle menselijke activiteiten. De expositie besteedt tevens aandacht aan andere marterachtigen in Nederland zoals boommarter, steenmarter, bunzing, wezel en hermelijn. 'Dassen in het Donker' is te zien in het Natuurmuseum Nijmegen van 23 juli tot en met 3 september 2000.

De burcht speelt een grote rol in het leven van de das. Zijn hele leven is hij bezig om zijn woning uit te breiden met extra gangen en kamers. Er zijn burchten waar bij de ingang zó veel zand ligt, dat je er met gemak drie vrachtwagens mee zou kunnen vullen. Dit buitengewone sociale dier heeft gevoel voor traditie. In de kraamkamer is de vrouw des huizes bezig om mos en bladeren naar binnen te brengen. Ze verschoont het bed van haar pas geboren jongen. Na een bezoek aan de burcht volgt de bezoeker het eerste levensjaar van jonge dassen. De zintuigen van de das zijn erg belangrijk: zijn grote reukvermogen, zijn goede gehoor, en speciale geurklieren waarmee hij musk afgeeft om zijn territorium af te bakenen. De das heeft echter slechte ogen. Naast het sociale leven rondom de burcht komt ook de omgeving en het menu van de das aan de orde.

'Dassen in het Donker' besteedt aandacht aan de verspreiding van de das in Nederland. Een front van een auto met een dode das onder het wiel illustreert één van de gevaren voor de das: het verkeer. De bescherming van de das komt natuurlijk ook aan bod. Alle zintuigen moeten in de expositie gebruikt worden: ruik de geuren van een das; voel eens aan een dassenvacht; bekijk een dassenhaar onder een microscoop. Verder zijn er diverse spelletjes: help de das bij zijn zoektocht naar een nieuw leefgebied; probeer te raden welk voedsel je voelt; toets je kennis aan het einde van de tentoonstelling. Kinderen maken een speurtocht over de das en kleuren aan een stempeltafel. De expositie is geschikt voor jong en oud.

Het Natuurmuseum is gevestigd in de Gerard Noodtstraat 121 te Nijmegen, telefoon 024-3297070. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot
17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag is het museum gesloten. De entree bedraagt f 4, - voor volwassenen en f 3, - voor kinderen en 65+. MJK is geldig.

Geachte redactie,

Wilt u zo vriendelijk zijn om dit persbericht in uw blad op te nemen? Voor een (digitale) foto en meer informatie kunt u contact opnemen met het Natuurmuseum Nijmegen, telefoon 024-3297070.

Yvonne Bloemena, PR-medewerker van het Natuurmuseum Nijmegen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie