Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Sites ministeries moeten beter op elkaar worden afgestemd

Datum nieuwsfeit: 24-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

RVD/DV

RVD: Afstemming tussen sites ministeries maakt zoeken ........
RIJKSVOORLICHTINGSDIENST

Persbericht
24 juli 2000

AFSTEMMING TUSSEN SITES MINISTERIES MAAKT ZOEKEN GEMAKKELIJKER

De internetsites van ministeries zouden qua basisstructuur meer op elkaar afgestemd moeten worden. Het gaat daarbij niet alleen om consistentie in de opbouw van de sites onderling, maar ook binnen de sites zelf. Dit om het vinden van informatie te vereenvoudigen, met name voor bezoekers die regelmatig de sites van verschillende ministeries raadplegen. De homepages zouden om die reden dezelfde termen kunnen hanteren. Verder zou de overzichtelijkheid moeten worden bevorderd door het aanpassen van de structuur van de sites.

Dit blijkt uit een .online.-onderzoek dat in de maand juni drie weken lang op de sites van twaalf ministeries is gehouden. In totaal werd de vragenlijst door 3326 bezoekers ingevuld. De uitkomsten van de enquête geven een duidelijk beeld van de bezoekers van de departementale websites en hun gebruik van en waardering voor deze sites.

De departementale sites worden vooral bezocht door mensen die beroepsmatig (62%) op zoek zijn naar informatie. De meerderheid (53%) van alle gebruikers is op zoek naar persberichten en ander nieuws. Daarnaast is een groot aantal mensen (30%) op zoek naar informatie over beleidsthema.s. Bij deze .professionals. gaat het in bijna een kwart van de gevallen (21%) om mensen die binnen de overheid werkzaam zijn. Verder is een substantieel deel van de bezoekers student of scholier (14%) of werkzaam in de zakelijke dienstverlening (13%).

De verdeling van het aantal mannen en vrouwen dat de ministeriele sites bezoekt is nagenoeg gelijk. De gemiddelde leeftijd is 35 jaar en het merendeel is hoger opgeleid (34% Hoger Beroepsonderwijs, 33% Wetenschappelijk Onderwijs). Van de bezoekers verdient 57% meer dan modaal.

Actuele informatie vinden de bezoekers het belangrijkste op een ministeriele site. De mogelijkheid om te e-mailen staat op de tweede plaats. Daarbij verwacht men overigens binnen een à twee dagen een ontvangstreactie. Het antwoord wordt gemiddeld binnen vijf dagen verwacht. Verder is het volgens de bezoekers erg belangrijk dat er op een ministeriele internetsite links naar andere relevante sites staan, er een mogelijkheid is om brochures aan te vragen, er informatie over beleidsthema.s te vinden is en het adres van het ministerie aanwezig is.

Zoekfunctionaliteiten, zoals een zoekmachine, een uiteenzetting van de structuur van de site (.sitemap.) of een toets om terug te keren naar de beginpagina (.homepage.-button), vinden de bezoekers zeer belangrijk. De meerderheid geeft de voorkeur aan sites waar op snelle wijze de gewenste informatie gevonden kan worden.

Het onderzoek werd door Pro Active International uitgevoerd in opdracht van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) en Helpdesk Overheid.nl (een onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). De RVD voert in opdracht van de Voorlichtingsraad (VoRa) het project Ontwikkeling Gemeenschappelijk Webbeleid uit. Doelstelling van dit project is te komen tot aanbevelingen die de toegankelijkheid van de ministeriële sites vergroten. Verder kan onderlinge afstemming een bijdrage leveren aan efficiencyverbetering en kostenverlaging.

De eindrapportage van het gebruikersonderzoek is te vinden op www.postbus51.nl en helpdesk.overheid.nl

RVD, 24.07.2000

24 jul 00 16:36

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie