Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitzendkrachten maken minder uren

Datum nieuwsfeit: 24-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Minder uren uitzendkrachten

Het aantal gerealiseerde uren van uitzendbureaus is in het eerste kwartaal van 2000 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met ruim 2 procent gedaald. Uit cijfers van het CBS blijkt verder dat de totale omzet van de uitzendbureaus over dezelfde periode met 6 procent is gestegen tot een waarde van meer dan 3,4 miljard gulden.

Ruim 164 duizend banen via uitzendbureaus
Het aantal uitzenduren van uitzendkrachten die niet in vaste dienst zijn bedroeg in het eerste kwartaal van dit jaar 67 miljoen. Dit zijn 7 miljoen uren minder dan een jaar eerder. De 67 miljoen uren in het eerste kwartaal komen overeen met 129 duizend fulltime banen. Het aantal uitzenduren voor uitzendkrachten in vaste dienst en gedetacheerden bedroeg in het eerste kwartaal meer dan 18 miljoen uren. Vergeleken met hetzelfde kwartaal van vorig jaar is sprake van een forse stijging van 5 miljoen uren. De 18 miljoen uren in het eerste kwartaal komen overeen met ongeveer 35 duizend fulltime banen. Het totaal van beide soorten uitzenduren komt in het eerste kwartaal van 2000 overeen met ruim 164 duizend banen.
Daling aantal fulltime banen
Het voor het seizoen gecorrigeerde aantal uitzendbanen van uitzendkrachten niet in vaste dienst is gedaald van 160 duizend in het eerste kwartaal van vorig jaar naar 147 duizend in het eerste kwartaal van dit jaar. Uit cijfers van het CBS blijkt verder dat het aantal voor het seizoen gecorrigeerde uitzendbanen voor uitzendkrachten niet in vaste dienst vanaf het eerste kwartaal van 1999 een dalende tendens vertoont.
Omzet gegroeid
Ondanks de daling van het aantal uitzenduren is de omzet van de uitzendbureaus in het eerste kwartaal van 2000 met 6 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 1999.
Technische toelichting
Met ingang van 1999 wordt onderscheid gemaakt tussen uitzendkrachten niet in vaste dienst enerzijds en uitzendkrachten in vaste dienst en detachering anderzijds. In de wet 'flexibiliteit en zekerheid' zijn de uitzenduren gesplitst in fases: uitzendovereenkomsten voor de duur van een opdracht (fase 1 en 2) en overeenkomsten voor bepaalde of onbepaalde tijd (fase 3 en 4). De omzet van een uitzendbureau omvat ook alle niet-uitzend activiteiten, waaronder detachering. Het aantal fulltime uitzendbanen is berekend door het aantal uitzenduren te delen door 2 080 (520 gewerkte uitzenduren per kwartaal). Grote ondernemingen zijn ondernemingen met 100 of meer werknemers, bepaald op basis van eigen en uitgezonden personeel.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie