Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eerste stap Expres Net Brussel en ontsluiting luchthaven

Datum nieuwsfeit: 25-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING

VERGADERING VAN 25 JULI 2000

Gewestelijk Expres Net Brussel en ontsluiting luchthaven
Op voorstel van de Vlaamse ministers Steve STEVAERT en Dirk VAN MECHELEN worden de eerste stappen gezet in de realisatie van het Gewestelijk Expres Net rond Brussel en de uitvoering van het mobiliteitsluik van de federale beslissing rond de luchthaven van Zaventem.

Het Gewestelijk Expres Net is een netwerk van openbaar vervoer in een straal van 30 kilometer rond Brussel, dat als doel heeft de pendelaars een volwaardig alternatief te bieden voor het autoverkeer, om Brussel en het Vlaams stedelijk gebied rond de hoofdstad te bereiken. Het basisconcept van het Gewestelijk Expres Net gaat uit van het principe dat de reiziger zowel de Vijfhoek van Brussel als de Europawijk per trein moet kunnen bereiken met maximaal 1 overstap. Daartoe worden zowel treinen als buslijnen voor ingezet.

In het Gewestelijk Expres Net vervullen de bus- en tramlijnen een belangrijke rol. Zo voorziet De Lijn Vlaams-Brabant lijnen voor het Gewestelijk Expres Net in te leggen in die delen van de Vlaamse rand waar geen spoorinfrastructuur aanwezig is. Ook de frequentie van de streeklijnen van en naar Brussel zullen aanzienlijk worden verhoogd. Belangrijk is dat deze verbindingen niet alleen van betekenis zijn voor het woon-werkverkeer maar ook voor andere types van verplaatsingen, zoals het woon-schoolverkeer en de vrijetijdsverplaatsingen.

De Vlaamse regering besliste ook, ter uitvoering van het federaal akkoord van 11/2/2000, belangrijke stappen te zetten inzake de ontsluiting van de luchthaven van Zaventem naar Vlaanderen toe. De doortrekking van de spoorlijn onder de luchthaven zal kunnen bijdragen tot een beter aanbod van alle treinverkeer, zijnde de IC-IR treinen, de treinen van het Gewestelijk Expres Net en de Hogesnelheidtreinen die de verschillende Europese luchthavens met elkaar verbinden.

Tevens ondersteunt deze beslissing de ruimtelijke ontwikkelingen in de stationsomgevingen van regionale en kleinstedelijke gebieden en draagt ze bij tot de oplossing van de parkeerproblemen in deze zone. Een doel is dat het transport rond de luchthaven zal verbeteren door een optimaal openbaar vervoernetwerk. Dankzij dit openbaar vervoer worden grootschalige
parkeerontwikkelingen in de GEN-stations overbodig.
De Vlaamse regering besliste de E19 niet door te trekken naar de geplande terminal in Schaarbeek, aangezien grootschalige parkeerontwikkelingen in die gemeente nog meer overlast zouden veroorzaken op de reeds zwaar belaste Brusselse ring.

Dit zijn belangrijke eerste stappen in de realisatie van een openbaar vervoersysteem dat op termijn moet bijdragen tot goede verbindingen tussen de Vlaamse stedelijke gebieden rond Brussel en tot een betere interne bereikbaarheid van de Vlaamse rand rond Brussel.

persinfo : Johan Van Hoecke, woordvoerder van minister Stevaert - tel. (02) 553 70 14
e-mail: (persdienst.stevaert@vlaanderen.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie