Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

MIN SZW: Richtlijnen WAO-keuring wettelijk vastgelegd

Datum nieuwsfeit: 25-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE SZW

www.minszw.nl

MIN SZW: Richtlijnen WAO-keuring wettelijk vastgelegd

Nr. 2000/146
25 juli 2000

Richtlijnen voor WAO-keuring wettelijk vastgelegd

De twee belangrijkste richtlijnen die het Landelijk instituut sociale verzekeringen (Lisv) hanteert bij de medische keuring voor een WAO-uitkering, zijn wettelijk vastgelegd. Het gaat om de richtlijn .medisch arbeidsongeschiktheidscriterium. en de richtlijn .geen duurzaam benutbare mogelijkheden..

Dat blijkt uit het .Schattingsbesluit arbeidsongeschiktheidswetten. van staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het besluit is gepubliceerd in het Staatsblad en treedt met ingang van 26 juli a.s. in werking.

Het .medisch arbeidsongeschiktheidscriterium. beschrijft het doel van de medische keuring (namelijk het in kaart brengen van de mogelijkheden die de zieke werknemer nog heeft om te werken) en de werkwijze die daarbij moet worden gevolgd. Volgens deze werkwijze bepaalt de verzekeringsarts of iemand als gevolg van ziekte of gebrek (gedeeltelijk) ongeschikt is om te werken. Vervolgens stelt de verzekeringsarts vast in welke mate de betrokkene nog in staat is om te werken.

De richtlijn .geen duurzaam benutbare mogelijkheden. geeft als hoofdregel dat een medische keuring in principe altijd wordt gevolgd door een arbeidsdeskundig onderzoek, waarin de arbeidsmogelijkheden van de betrokkene in kaart worden gebracht. Een verzekeringsarts mag alleen besluiten een arbeidsdeskundig onderzoek achterwege te laten als het, gezien de gezondheidstoestand van de zieke werknemer, evident is dat hij of zij niet kan werken.

Staatssecretaris Hoogervorst vindt de regels rond de medische keuring voor een WAO-uitkering van zodanig belang, dat deze op het niveau van wetgeving dienen te worden vastgesteld. Hiermee wordt de rechtszekerheid bevorderd en een zo groot mogelijke uniformiteit van de keuringen gewaarborgd.

25 jul 00 15:18

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie