Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederlanders positiever over economie dan meeste Europeanen

Datum nieuwsfeit: 26-07-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlanders positiever over de eigen economie dan de meeste Europeanen

DEN HAAG 26 juli 2000

Uit een grootschalig consumenten-onderzoek dat is uitgevoerd in 7 Europese landen in het eerste kwartaal van dit jaar, blijkt dat de Nederlanders opmerkelijk positiever staan tegenover de eigen economie dan de meeste andere Europeanen. AXA Investment Managers liet dit marktonderzoek verrichten om de financiële trends bij de consument te peilen.

De AXA Groep behoort tot de top vermogensbeheerders van de wereld, met een vermogen onder beheer van meer dan 943 miljard euro. AXA Investment Managers, een dochter van de AXA Groep, is een internationale vermogensbeheerder met vestigingen in Den Haag en in de belangrijkste financiële centra in de wereld.

Voor de komende 12 maanden verwacht 75% van de Nederlandse ondervraagden dat de rente zal stijgen, 51% verwacht een hogere inflatie en 44% denkt dat de belastingdruk zal toenemen. Opvallend positief zijn de Nederlanders ten aanzien van de werkloosheid: slechts 11% verwacht een stijgende werkloosheid.

Vergeleken met de andere ondervraagde Europeanen zijn de Nederlanders het meest positief over de groei van de eigen economie in de komende 2 jaar. 31% van de Nederlandse respondenten ziet de beste groeikansen in de eigen economie terwijl het onderzoeks-gemiddelde slechts 18% bedraagt.

De beste groeikansen zien de Nederlanders in Europa als geheel. Opvallend is dat ruim 3 maal zoveel Nederlanders de groeikansen van de eigen economie hoger achten dan die van de Amerikaanse economie (31% tegenover 10%). Het vertrouwen dat de Nederlandse economie profiteert van de komst van de euro is groeiende: in december 1998 was 43% van de ondervraagden van mening dat Nederland profiteert van de euro. Inmiddels is dit gestegen naar 54%.

Op de vraag welke factoren de meeste invloed zullen hebben op de Nederlandse economie scoort naast de introductie van de euro ook de ontwikkeling van de Amerikaanse economie hoog. Waar de meeste respondenten het in ieder geval over eens zijn, is dat het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) bepalend is voor de Europese economie. Opmerkelijk feit hierbij is dat Nederlanders Bill Gates invloedrijker achten dan Alan Greenspan.

De Europese consument lijkt betrekkelijk behoudend als het gaat om persoonlijke geldzaken. Een meerderheid van de ondervraagden doet liever geen zaken via het internet en ziet de bank nog altijd als eerste aanspreekpunt wanneer het gaat om financieel advies. Sterker nog, bijna de helft van de ondervraagden zegt te weinig tijd te besteden aan hun persoonlijke geldzaken en heeft er weinig interesse in.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer S. de Vries, Accountmanager, tel + 31 70 342 38 11

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie