Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

B&W Amsterdam wil onderzoek naar accommodaties switchhouses

Datum nieuwsfeit: 26-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amsterdam


|
Persberichten
|
Onderzoek naar accommodaties voor switchhouses

Onderzoek naar accommodaties voor switchhouses

Het college van B&W wil op korte termijn onderzoek laten doen naar de locatie(s) en de manier waarop 'switchhouses' (schakelcentra voor internetproviders en telefoniebedrijven) in Amsterdam geaccommodeerd kunnen worden. Dit zal gebeuren onder auspiciën van de Stuurgroep Bedrijfslocaties, waarin de diensten Economische Zaken, Milieudienst, Ruimtelijke Ordening, Havenbedrijf en Grondzaken zijn vertegenwoordigd. Bovendien wil het college het bestaande segmentatiemodel voor bedrijfs- en kantoorruimte met directe ingang aanpassen en switchhouses als een nieuwe bestemmingscategorie opnemen in het erfpacht- en grondprijsbeleid. Amsterdam is in Nederland het belangrijkste ICT-knooppunt en vormt een zeer interessante locatie voor schakelcentra. Van belang blijken hierbij onder meer de plekken waar de glasvezelkabels van het netwerk letterlijk boven de grond komen om zich verder te verspreiden. Op deze plekken wordt momenteel bij het Gemeentelijk Grondbedrijf en het Gemeentelijk Havenbedrijf gevraagd naar grond voor vloeroppervlakken van circa 50.000 tot zelfs 125.000 m2. De schakelcentra zijn meestal niet gestapeld en leveren slechts een beperkt aantal arbeidsplaatsen op. Daarnaast levert de grote energievraag (circa 10 maal die van kantoorruimte) een substantiële belasting op het elektriciteitsnet.

De ontwikkeling van de informatietechnologie leidt tot nieuwe vormen van vastgoed. De commerciële waarde wordt hierbij niet zozeer bepaald door het percentage kantooroppervlak maar meer door de dichtheid van glasvezelbekabeling en het elektriciteitsnetwerk. Voor deze ontwikkeling wil het college een stadsbrede afstemming van het grondprijsbeleid voor switchhouses en het beleid voor locatievoorwaarden. Bij omzetting van reguliere bedrijfsruimte met een kantooroppervlak van maximaal 30% naar een switchhouse is dan sprake van een bestemmingswijziging en aanpassing van de erfpachtcanon, op basis van de commerciële waarde. Ook in regionaal verband zal hierover overleg worden gevoerd.

Paul van Yperen
5523246

^


-

© gemeente Amsterdam - 26-07-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie