Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Energie-etiketten wasmachines vaak niet goed

Datum nieuwsfeit: 26-07-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie EZ


ENERGIE-ETIKETTEN WASMACHINES VAAK NIET GOED

Datum: 26-07-2000

Uit onderzoek naar de op het energie-etiket vermelde informatie is gebleken dat bij 83% van de onderzochte koel- en vriesapparatuur, bij 90% van de afwasmachines en slechts bij 33% van de onderzochte wasmachines de juiste informatie wordt gegeven. Vanuit het ministerie van Economische Zaken zal hierover een gesprek gevoerd worden met de branchevereniging Vlehan. Jaarlijks worden in opdracht van het ministerie van EZ controles uitgevoerd door de Economische Controledienst (ECD). Minister Jorritsma is voornemens de controles te intensiveren. In totaal bezocht de ECD 405 detaillisten om de naleving van de etiketteringsverplichting te onderzoeken. Bij 350 ondernemingen werd geen overtreding geconstateerd.

Ook in de periode augustus 1999 tot en met april 2000 is door de ECD in opdracht van het ministerie EZ de naleving van de Wet Energiebesparing Toestellen onderzocht. Volgens deze wet zijn leveranciers verplicht koelkasten, diepvriezers (en combinaties), wasmachines, droogtrommels, was-droogcombinaties en afwasmachines te voorzien van een energie-etiket. Op dit etiket staat informatie over het energiegebruik van het apparaat en de klasse van energiegebruik waarin het apparaat valt.

Er werden 58 koeler/vriezers onderzocht op het werkelijke energiegebruik. Daarbij ging het om 35 verschillende merken en types, allen waren van de meest energiezuinige categorie (A-energie-klasse). Aan de norm voldeden 29 apparaten; 6 apparaten deden dat niet. Van de 9 verschillende afwasmachines voldeden er 8. Bij de 12 geteste wasmachines voldeden er slechts 4.
De testen werden uitgevoerd door TNO.

De ECD heeft in de gevallen waar er sprake was van een overtreding proces-verbaal opgemaakt en die aangeboden aan het Openbaar Ministerie.

Ministerie van Economische Zaken
Aan deze paginas kunnen geen rechten worden ontleend - No rights can be derived from these pages

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie