Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Waarde grensoverschrijdende fusies stijgt explosief

Datum nieuwsfeit: 26-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KPMG


26-07-2000
Waarde van grensoverschrijdende fusies en overnames stijgt explosief
De waarde van grensoverschrijdende fusies en overnames is in de eerste zes maanden van dit jaar met bijna 60% gestegen ten opzichte van het eerste halfjaar van 1999. In de eerste zes maanden vonden ruim 3.300 transacties plaats met een waarde van 643 miljard dollar. In het eerste halfjaar van 1999 waren dit ruim 2.700 transacties met een waarde van 403 miljard dollar. De explosieve waarde stijging is vooral toe te schrijven aan de stijging van het aantal megadeals, transacties met een waarde van meer dan 1 miljard dollar. Het aantal megadeals steeg van 55 in de eerste zes maanden van 1999 tot 99 dit jaar. De gemiddelde prijs die voor een transactie werd betaald, steeg met 32% van 147 miljoen dollar vorig jaar tot 194 miljoen dollar dit jaar. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG Corporate Finance.

De recordgroei werd met name in Europa gerealiseerd. Hadden Europese bedrijven vorig jaar vooral Amerika in het vizier, in de eerste zes maanden van dit jaar was de aandacht vooral op Europa gericht. Europese ondernemingen gaven in totaal 352 miljard dollar in Europa uit, ruim drie keer zoveel als de 102 miljard dollar in de eerste zes maanden van 1999. Volgens drs J.J. de Rooy van KPMG blijken landen die vroeger nauwelijks actief waren op het gebied van fusies en overnames nu duidelijk mee te doen. De Rooy: "Dit geldt met name voor Oostenrijk, Finland en Noorwegen. En ook de Duitse markt is enorm in omvang gestegen. Hoewel deze stijging vooral is toe te schrijven aan de transactie tussen Vodafone en Mannesmann, zie ik toch een duidelijke stijging in het aantal transacties, ook vanwege het veranderende belastingsysteem in Duitsland, waardoor geen belasting meer geheven wordt op verkoop van deelnemingen en de barrière om te verkopen gaat verdwijnen".

Groot-Brittannië is wereldwijd nog steeds de grootste investeerder. De Britten investeerden voor een bedrag van 254 miljard dollar in buitenlandse ondernemingen. Dit is ruim twee keer zoveel als de nummer twee op de ranglijst, Frankrijk, dat 113 miljard dollar uitgaf. De Verenigde Staten volgt met 95 miljard dollar. Nederland bezet een zevende plaats met 20 miljard dollar. In aantallen voert de Verenigde Staten de ranglijst aan met 945 transacties, gevolgd door Groot-Brittannië met 353 deals. Nederland volgt op een zesde plaats met 175 transacties.

Hoewel de Nederlandse fusie- en overnameactiviteiten achterlopen op andere landen, verwacht De Rooy dat de markt in de tweede helft van dit jaar zal aantrekken. De Rooy: "Een aantal transacties heeft nog geen doorgang gevonden, maar gaat nog wel plaatsvinden, met name in de telecom-sector en in de financial services-industrie. Daarnaast zal de nutssector de komende twee jaar grote, buitenlandse investeerders aantrekken. De Nederlandse spelers in deze sector zijn in Europees verband te klein en zullen zich moeten koppelen aan de Europese partner".

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie