Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Groeiend personeelstekort industrie

Datum nieuwsfeit: 26-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Groeiend personeelstekort industrie

De ondernemers in de industrie ondervinden in toenemende mate productiebelemmeringen als gevolg van een tekort aan arbeidskrachten. Uit de conjunctuurtest van het CBS over juni blijkt verder, dat de orderontvangst en de bedrijvigheid ten opzichte van mei nauwelijks zijn gewijzigd. De orderportefeuille is nog goed gevuld. Het producentenvertrouwen, de stemmingsindicator van de ondernemers in de industrie, komt in juni uit op 6,7.

Tekort aan arbeidskrachten neemt toe
Ongeveer negen procent van de bedrijven in de industrie ondervindt thans productiebelemmeringen als gevolg van een tekort aan geschikte arbeidskrachten. Dit is het hoogste percentage dat het CBS heeft waargenomen sinds de invoering van de vragen naar productiebelemmeringen in de gehele industrie in 1985. Industriële bedrijven verwachten overigens wel in het derde kwartaal hun personeelsbestand te kunnen uitbreiden. De ondernemers in de industrie meldden dat zowel de orderontvangst als de bedrijvigheid in juni op nagenoeg hetzelfde niveau lagen als in mei. De orderportefeuille blijft goed gevuld en op grond hiervan verwachten de ondernemers dat de productie in het derde kwartaal licht zal stijgen. De bezettingsgraad van de productie-installaties komt in juni uit op 84,2% en ligt daarmee ongeveer een half procentpunt lager dan in maart.
Producentenvertrouwen op hoog niveau
Het producentenvertrouwen, de stemmingsindicator van de ondernemers in de industrie, is in juni met 0,1 punt gestegen en uitgekomen op 6,7. De indicator bevindt zich al geruime tijd, sinds de tweede helft van 1999, op een hoog niveau. De ondernemers voorzien voor het derde kwartaal een groei van hun buitenlandse afzet en een stijging van de verkoopprijzen. De ondernemers vinden dat hun concurrentiepositie op de Nederlandse markt verbeterd is ten opzichte van maart. Dat geldt ook voor hun concurrentiepositie binnen de Europese Unie.
Technische toelichting
Het producentenvertrouwen, beschikbaar vanaf 1985, is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte bedrijvigheid, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product. De deelindicatoren zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie