Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Staat en aankopen van beschermde culturele voorwerpen

Datum nieuwsfeit: 26-07-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, directie Voorlichting
Datum: 26-07-2000 Home

Persbericht
Nummer: 103

Staat moet beschermde culturele voorwerpen makkelijker en sneller kunnen kopen

De staat moet beschermde culturele voorwerpen makkelijker en sneller kunnen aankopen als zij bedenkingen heeft bij de uitvoer hiervan. Daarom wordt de termijn bekort waarin de staat een bod kan uitbrengen en kan de staat sneller tot een overeenkomst komen met de eigenaar. Hiervoor is een wijziging van de Wet tot Behoud van Cultuurbezit (WBC) in voorbereiding. Dit schrijft de staatssecretaris van Cultuur, dr. F. van der Ploeg in een brief aan de Tweede Kamer. Dit gebeurt op basis van een advies van de commissie voor de evaluatie van de WBC en een advies van de Raad voor Cultuur.

De Wet tot behoud van Cultuurbezit, in werking getreden in 1985, moet voorkomen dat voorwerpen van bijzondere cultuurhistorische of wetenschappelijke betekenis verloren gaan voor het Nederlandse cultuurbezit. Wanneer een voorwerp op de lijst van beschermde voorwerpen is geplaatst, mag het alleen met toestemming van de minister van OCenW uitgevoerd worden. Op het moment dat de minister bedenkingen aanvoert tegen de uitvoer van een voorwerp, betekent dit dat hij automatisch namens de staat een bod doet tot aankoop van het voorwerp. Om snel uitsluitsel te kunnen verlenen aan eigenaren van de voorwerpen, moet de aankoop niet te veel tijd in beslag nemen. Daarom wordt de termijn waarop de staat een bod kan uitbrengen verkort van vier maanden tot acht weken en de termijn waarbinnen de staat een overeenkomst tot stand kan brengen met de eigenaar van acht naar drie maanden. Ook vervalt de wettelijke verplichting om eerst advies in te winnen bij de Raad voor Cultuur over de cultuurinhoudelijke waarde van een voorwerp. De Raad heeft hierover geadviseerd bij de plaatsing van een voorwerp op de lijst.

In 1998 heeft de toenmalige staatssecretaris van Cultuur, drs. A. Nuis de commissie Wet tot Behoud van Cultuurbezit ingesteld om de WBC te evalueren en aanbevelingen op te stellen voor eventuele bijstelling van deze wet. Na ontvangst van het advies van de commissie is deze doorgestuurd naar de Raad voor Cultuur. De adviescommissie en de Raad van Cultuur zijn tot de conclusie gekomen dat de noodzaak van de WBC onverminderd aanwezig is, ondanks tendensen van internationalisering en Europese eenwording. Ook zijn zij tevreden over de WBC als instrument om te voorkomen dat beschermde voorwerpen verdwijnen.

Staatssecretaris Van der Ploeg gaat de Raad voor Cultuur vragen om te adviseren over actualisering van de huidige lijst. In de cultuurnota die op 19 september uitkomt, komt te staan hoeveel geld voor het aankopen van beschermde voorwerpen in de periode 2001-2004 beschikbaar wordt gesteld. Van der Ploeg streeft ernaar het voorstel voor wetswijziging begin volgend jaar naar de Tweede Kamer te sturen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie