Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Sneekweek trekt weer meer deelnemers

Datum nieuwsfeit: 27-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNWV

DATUM: 27-7-2000

ZEILEN - Sneekweek 2000Stijgende lijn zet zich voort

Sneekweek trekt weer meer deelnemers

Sharpie nieuwe klasse

Sneek - Met nog ruim een week voor de start van de eerste wedstrijd, hebben zich 1020 boten ingeschreven. Dat zijn er vier meer dan een jaar geleden om dezelfde tijd. De Sharpie is voor het eerst in de geschiedenis van de Sneekweek van de partij, terwijl de Contender niet aan het benodigde aantal van zeven inschrijvingen kon voldoen. De Sneekweek is voor het eerst een zogenaamd klasse-B evenement. Dit betekent dat internationale klassen met reclame op de boeg mogen varen en deelnemers in deze klassen verplicht zijn een boegsticker van hoofdsponsor Land Rover te voeren. De 65-ste Sneekweek start op zaterdag 5 augustus en duurt tot en met donderdag 10 augustus. Plaats van handeling is het Sneekermeer nabij Sneek. De organisatie is in handen van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS). De eerste start is elke dag om 10.00 uur.

Gerlof van der Werf, voorzitter van het wedstrijdcomité van de Sneekweek: "Het is maar een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar maar we zijn er wel heel blij mee. Als een van de weinige evenementen zitten we nog steeds in de plus, waar anderen in een neergaande spiraal zitten. Elk jaar sturen we 4000 meetbriefhouders een uitnodiging. Een kwart hiervan doet mee aan de Sneekweek. Dat zijn er veel, helemaal als je bedenkt dat veel meetbriefhouders nooit aan een wedstrijd meedoen." 1020 boten betekent dat ongeveer 1.800 zeilers tijdens de Sneekweek in actie komen.

Traditiegetrouw zou je bijna zeggen, is de Splash met 140 boten de grootste klasse. Vorig jaar waren dit er 120. Dat dit er meer zijn komt vooral omdat deze klasse vorige week op Stavoren een
wereldkampioenschap had en een aantal deelnemers zijn blijven hangen, waaronder zeilers uit België en een Nieuw-Zeelander. In andere klassen zijn ook landen als Duitsland en Engeland vertegenwoordigd. Ook de Laser brengt een flink aantal zeilers op de been. Verdeeld over vier klassen komen er 110 boten aan de start. Andere grote klassen zijn de Flits met 60 boten en de Pampus die er 51 op het water brengt. Iets minder goed gaat het met het deelnemersaantal in de Jan van Gent en Regenboog. Van eerstgenoemde klasse staan er slechts 7 ingeschreven, waar het er vorig jaar nog 15 waren. Ook in de Regenboog is sprake van een dipje. In 1999 kwamen er 36 'bogen' aan de start, nu zijn dat er
28. De reden van deze verminderde belangstelling moet in het Westen worden gezocht. Waar in het Noorden een verjonging heeft
plaatsgevonden, kampt men in de rest van Nederland met de oudere garde die in veel gevallen de Regenboog in de spreekwoordelijke wilgen heeft gehangen.

Op zaterdag worden er zowel in de Flash als in de Yngling de Land Rover Teamwedstrijden gehouden. In de Flash varen ze vijf tegen vijf, terwijl in de Yngling er drie tegen drie wordt gevaren. Op zondag, maandag en woensdag worden de Holland-Friesland teamwedstrijden in de Regenboog gehouden. De Friezen hebben een voorsprong van achttien punten op de Hollanders. Het Friese team bestaat uit Jilko Andringa, Douwe Zwart, Maurice Schonk, John Hofland en de gebroeders Potma. De Hollanders varen met Peter Hoogendam, Max Blom, Leo Hartman, Alwin van Daelen en Frank Tol. De teamwedstrijden vinden zo snel mogelijk na het fleetracen plaats.

Website
Op vrijdagavond wordt de Sneekweek officieel geopend in de
stadhuistuin in Sneek, gevold door een vlootschouw in de Kolk bij de Waterpoort. Met de officiële start wordt ook de website van de Sneekweek in gebruik genomen. Op deze website is alle relevante informatie over de Sneekweek te vinden. Zo staan alle deelnemers vermeld, komen alle uitslagen op de internetsite, wordt het Sneekweek Journaal dat dagelijks in gedrukte vorm verschijnt integraal opgenomen en valt de historie van Europa's grootste zeilevenement op binnenwater te lezen. De website wordt verzorgd door Snakeware in Sneek. Het adres is: www.sneekweek.nl.

Reclame
De Sneekweek is dit jaar voor het eerste en zogenaamd klasse-B evenement. Op de rompen mag reclame worden gevoerd, mits de eigenaar een reclamecertificaat van het KNWV heeft. Van der Werf: "We hebben hiertoe besloten omdat het voor ons ondoenlijk is om alle 1000 boten op het voeren van reclame te controleren. Beter is het om het zelf te reguleren. Dan ben je van een heleboel gedoe af."

Hardzeildag
De Sneekweek is ontstaan uit de Hardzeildag. Deze dag, een woensdag medio augustus, werd al in 1814 voor de eerste keer gehouden. Door de jaren heen werden zowel in het weekeinde ervoor en erna wedstrijden gevaren. Het duurde echter tot 1934 voordat de Sneekweek zoals we die nu kennen voor de eerste keer werd georganiseerd. Alleen in 1944 toen de bezetter roet in het eten gooide, was er geen Sneekweek. Trok het evenement bij zijn debuut 177 deelnemers, tegenwoordig zijn dat er rond de 1800, verdeeld in ruim 40 klassen. Het Starteiland in het Sneekermeer vormt het middelpunt van de zeilwedstrijden. Hier leggen de meeste boten aan en op dit eiland hebben familieleden, vrienden en bekenden alle mogelijkheden om de verrichtingen van hun favorieten van nabij te aanschouwen. Hardzeildag is zo'n beetje een nationale feestdag in Sneek. Dan loopt de Waterpoortstad uit en begeeft alles wat varen kan zich richting Sneekermeer. De pontbaas en ook de uitbater van het restaurant doen op deze dag goede zaken, want gemiddeld wordt het Starteiland op deze dag bevolkt door zo'n
tienduizend mensen.

Bol van de activiteiten
Niet alleen voor zeilers, maar ook voor mensen die geen enkele binding hebben met het water is de Sneekweek door de jaren heen een begrip geworden. Het centrum van Sneek staat tijdens de Sneekweek bol van de activiteiten. Zo is er bijvoorbeeld de gehele week kermis, is er op dinsdag een warenmarkt en op woensdag een braderie. 's Avonds puilen de terrassen uit en zorgen dweilorkesten met hun smartlappen en meezingers voor de nodige gezelligheid. 'Overdag voor de eer, 's avonds voor de sfeer' is een gezegde dat zeker op de Sneekweek van toepassing is.

Laat meer artikelen zien over: WedstijdSport: Zeilen

Noot voor de pers: Onze PR afdeling besteedt veel zorg aan de
publicatie van haar (nieuws)artikelen. Desondanks bestaat er de mogelijkheid dat er onjuiste informatie vermeld staat in dit artikel. Indien u denkt dat dit het geval is dan kunt u een bericht sturen naar onze Online PR service door het formulier in te vullen, een postzegel is niet nodig.
Voor informatie en/of uitslagen kunt u contact opnemen met het KNWV, Yvonne Graffner ((yvonne.graffner@knwv.nl)). Bellen kan natuurlijk ook:(030) 656 65 70._

KNWV - Postbus 87 - 3980 CB Bunnik - Tel.: 030-6566550 - Fax: 030-6564783 - (info@knwv.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie