Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP pleit voor discussie over sanctiebeleid bijstandswet

Datum nieuwsfeit: 27-07-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Groningen, 28 juli 2000

GEMEENTEN HANTEREN HARDE HAND

Er moet een uitgebreid landelijk onderzoek komen naar het sanctiebeleid in de bijstandswet van gemeenten en vooruitlopend op landelijke conclusies dienen gemeentebesturen hun eigen sanctiebeleid kritisch tegen het licht te houden, en daarbij de vraag stellen of alle sancties wel te rechtvaardigen zijn. Dat stelt het zojuist verschenen rapport 'Met Harde Hand' van de Socialistische Partij afdeling Groningen.

Onderzoek toont aan dat er enorme verschillen zijn in de mate waarin gemeenten hun bijstandsontvangers korten wegens het niet voldoen aan de verplichtingen die de bijstandswet stelt. Arnhem bijvoorbeeld kort in één jaar 21,8 procent van de bijstandsontvangers, Amsterdam slechts 3,2 procent. Bij het aantal volledige kortingen, waarbij de uitkering een maand lang op nihil wordt gesteld, zijn de verschillen nog groter. Vlaardingen gebruikt het middel helemaal niet en Utrecht slechts bij 0,1 procent van de uitkeringsontvangers. Daar tegenover staan gemeenten als Haarlem (2,5 procent van de uitkeringsontvangers) en Assen (2,6 procent). Gemiddeld genomen is in 1999 9,1 procent van de uitkeringsontvangers gekort en is bij 0,4 procent de uitkering gedurende een maand volledig ingehouden. Op basis van het totaal aantal bijstandsgerechtigden in Nederland, kregen meer dan tienduizend bijstandsgerechtigden een maatregel opgelegd en werd een kleine duizend geconfronteerd met een 100% korting.

Gronings SP-raadslid Rosita van Gijlswijk: "Het aantal kortingen is veel te groot en de verschillen zijn ontoelaatbaar. Dat is in onze visie onaanvaardbaar. Doordat elke gemeente op haar eigen wijze de Wet Boeten en Maatregelen uitvoert, is er sprake van rechtsongelijkheid".

Voor meer informatie: Rosita van Gijlswijk 050-5240118 (werk) of 06-25511438reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie