Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brief aan reizigers over hersenvliesonsteking

Datum nieuwsfeit: 30-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Brief aan deelnemers van de reis van Transalpino en Bizz-travel over hersenvliesonsteking

Aan alle de deelnemers aan de reis met
Transalpino en Bizz Travel vanuit Spanje

Den Haag, 30 juli 2000

Geachte heer/mevrouw,

Gisteravond, 29 juli is bij 3 toeristen uit Polen en 1 toeriste uit Nederland, die verbleven op de camping in Blanes (Spanje), hersenvliesontsteking geconstateerd. Deze toeristen zijn opgenomen in het ziekenhuis in Gerona. De ziekte wordt veroorzaakt door de meningokok, een bacterie die zich in de neus/keelholte bevindt. Veel mensen hebben de bacterie in de neus/keelholte zonder klachten; dit zijn de zogenaamde dragers. Besmetting vindt plaats door aanhoesten van druppeltjes vanuit de keelholte van de drager of patiënt. De kans op meningokokkenziekte (hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging) is klein; de meeste dragers worden niet ziek. Het is belangrijk dat u weet wat de verschijnselen van deze ziekte zijn om op tijd de huisarts te kunnen waarschuwen als u ziek zou worden:

+ de klachten van de meningococcenziekte bestaan uit hoge koorts, hoofdpijn, sufheid en braken. Vaak wordt geklaagd over pijn in de nek, waardoor de kin niet op de borst gebracht kan worden.

+ donkerrode, niet wegdrukbare, vlekjes op de huid (huidbloedingen) zijn ook tekenen van deze infectie. De incubatietijd (de tijd tussen besmetting en ziek worden) bedraagt 2-10 dagen.

Op de camping zijn veel gezamenlijke activiteiten georganiseerd en er is veel contact onderling geweest tussen de jongeren die via de reisorganisaties Bizz Travel en Transalpino de reis hebben geboekt. De kans bestaat dat mensen de bacterie in de keel hebben. Om de bacterie uit de keel te verwijderen worden vandaag medicijnen uitgedeeld aan alle deelnemers aan de busreis (via BizzTravel en Transalpino) vanuit Spanje. De medicijnen (rifampicine) moet u 2 keer per dag, gedurende 2 dagen (dus vandaag en morgen) innemen. Deze medicijnen zorgen ervoor dat de bacterie uit de keel verdwijnt. Degenen die dit medicijn niet mogen gebruiken (zwangere vrouwen, dragers van zachte contactlenzen en mensen met een chronische leveraandoening) hebben een brief meegekregen voor de huisarts.

De overige gezinsleden die niet op reis zijn geweest hoeven geen medicijnen in te nemen. Verder hoeft u geen bijzondere maatregelen te treffen, u kunt gewoon werken of sporten. Wel adviseren wij om te zorgen voor goede voeding en voldoende nachtrust.

Wij hopen met deze brief de vragen die bij u leven te hebben beantwoorden. Mocht u meer vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de telefonische informatielijn van Postbus 51 tel. nr. 0800-8051.

Met vriendelijke groeten,

Aura Timen, arts infectieziektebestrijding
Landelijke Coordinatiestructuur Infectieziektebestrijding

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie