Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Afzetprijzen industrie gestegen

Datum nieuwsfeit: 31-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CBS

Afzetprijzen industrie gestegen

Het prijsniveau van Nederlandse industriële producten ligt in juni van dit jaar 0,6% hoger dan in mei. Uit voorlopige gegevens van het CBS blijkt dat de binnenlandse afzetprijzen in juni 0,7% zijn gestegen. Geëxporteerde industriële producten namen 0,6% in prijs toe. In vergelijking met juni vorig jaar liggen de prijzen van Nederlandse industriële producten 13% hoger.

Geringe prijswijzigingen binnen de industrie
Tussen mei en juni dit jaar hebben zich in de industriële branches zowel prijsstijgingen als prijsdalingen voorgedaan. Prijsstijgingen van producten hebben zich volgens het CBS onder meer voorgedaan in de voedings- en genotmiddelenindustrie en de rubber- en kunststofverwerkende industrie. Prijsdalingen zijn onder meer waargenomen in de basismetaalindustrie en de transportmiddelenindustrie.
Prijzen aardolie-industrie wederom gestegen
De prijzen van producten van de aardolie-industrie zijn in juni met 4,6% gestegen ten opzichte van de vorige maand. De prijsstijging in juni wordt met name veroorzaakt door gestegen prijzen van stookolie en benzine als gevolg van ontwikkelingen op de wereldmarkt. Het prijsniveau van de aardolie-industrie is in juni verdubbeld ten opzichte van juni vorig jaar. Indien de prijsontwikkeling van de aardolie-industrie buiten beschouwing wordt gelaten, dan ligt het totale prijsniveau van Nederlandse industriële producten in juni ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar geen 13% hoger maar 5,8%.
Ook verbruiksprijzen in juni gestegen
De prijzen van grondstoffen en halffabrikaten die de industrie verbruikt, liggen in juni 1,6% hoger dan in mei. De uit Nederland afkomstige grondstoffen en halffabrikaten zijn volgens het CBS 1,3% in prijs toegenomen. Geïmporteerde grondstoffen stegen 1,8% in prijs.
In vergelijking met juni 1999 liggen de verbruiksprijzen in de industrie ruim 20% hoger. Geïmporteerde grondstoffen zijn 28,5% in prijs gestegen. De uit Nederland afkomstige grondstoffen en halffabrikaten namen 12% in prijs toe.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie