Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wandelroute langs veelzijdige Japanse kunst in Leiden

Datum nieuwsfeit: 31-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

Voor regenachtige zomerdag:

Wandelroute langs veelzijdige Japanse kunst

BESTUURSDIENST - Een boom die een atoombom overleefde, verstilde beeldhouwwerken, bizarre siliconenkunst en typisch Japanse stripfiguren. Dat zijn de ingrediënten van de wandeltocht 'Banieren wijzen de weg' langs Japanse kunstexposities in het centrum van de stad. De gemeente, Leidse musea en de VVV stippelden de route uit als onderdeel van de festiviteiten rond '400 jaar Japan-Nederland'.

Altijd al Japanse kunst willen zien, maar nooit naar het land zelf kunnen gaan? Geen probleem. Want wat is er nu mooier dan op een regenachtige zondagmiddag door de stad te wandelen en ook nog eens kennis te maken met exotische kunst? Dat was de gedachte achter het opzetten van de route langs een bundeling van Japanse exposities, getiteld 'Voices from Japan'. Banieren met het logo van het Japanjaar wijzen wandelaars de weg op een route door het centrum van de stad.

Kwaadaardige figuren
Wandelaars krijgen diverse vormen van Japanse kunst voorgeschoteld, van klassieke beelden en schilderijen tot het zogeheten 'Revive Time Kaki Tree Project' van kunstenaar Tatsuo Miyajima in de Hortus Botanicus: overal ter wereld plant hij stekjes van een Kakiboom die de atoombom op Nagasaki overleefde.
In de Lakenhal zien de bezoekers werk van de moderne Japanse kunstenaar Matsui: driedimensionale objecten van fel gekleurd siliconenrubber. Kenji Yanobe ontwierp stralingsbestendige reddingsvoertuigen om een eventuele atoomoorlog te overleven. De wagens zijn zo ingericht, dat je er drie dagen zonder voedsel in kunt zitten en uit een getroffen gebied kunt wegrijden. Van Saturo Takahashi staat er een biljarttafel met kristallen bollen erop. In de bijbehorende keu zit een camera, die beelden doorgeeft aan een videoscherm. Beweeg je de keu, dan zie je op het scherm rare beelden en lichteffecten. Ook zijn er 'kwaadaardige figuren' van Nara te zien, gemaakt in de stijl van Japanse strips.
Lakwerk
Ook de Waag, het Centrum voor Beeldende Kunst en het Sieboldhuis tonen werk van moderne meesters uit het land van de rijzende zon. Voor klassieke kunst kan de bezoeker terecht in het Museum van Volkenkunde. Daar staan topstukken uit Japanse verzamelingen, die nog nooit eerder in Nederland zijn geweest: onder meer kamerschermen, keramiek, rolschilderingen en lakwerk.
De wandeltocht en tentoonstellingen zijn een onderdeel van de festiviteiten rond '400 jaar Japans-Nederlandse betrekkingen'. De twee landen herdenken en benadrukken op deze manier hun uitwisseling van wetenschap en kunst.
De meeste exposities langs de wandeltocht blijven staan tot oktober. Een gratis folder met plattegrond is verkrijgbaar bij de VVV, Stationsweg 2d.

Meer 'Japan in Leiden'
Aziatische dansvoorstellingen, het bezoek van de Japanse keizer of sushi eten op het Centraal Station: er viel in Leiden genoeg te beleven tijdens de viering van 400 jaar Nederland-Japan. En de koek is nog niet op! Een greep uit de dingen die ons nog te wachten staan:
- Zondag 30 juli, 13.00-17.00 uur: demonstratie Raku-stoken bij galerie Zône (Nieuwstraat 17b). Keramiste Hetty Arens laat zien hoe deze bijzondere manier van Japanse glazuurtechniek werkt. In de maand augustus laat Ben Aalbers in de galerie zijn Japanse, Chinese en Arabische kaligrafieën zien.

- Donderdag 31 augustus, 21.00 uur: openluchtvertoning van de film 'Shogun' op de Beestenmarkt. Het verhaal speelt zich af in het Japan van ruim 400 jaar geleden, ten tijde van listige keizers en machtige zwaardvechters.

- Dinsdag 26 september, 21.00 uur: Shamisen-muziek in Cultureel Centrum 'De X' (Apothekersdijk 33). De shamisen is een traditioneel Japans snaarinstrument, vergelijkbaar met een luit.
Voor meer informatie en een boekje met het volledige zomerprogramma van '400 jaar Japan-Leiden' kunt u terecht bij de VVV of op het internet: www.japaninleiden.nl.

Verstilde beelden in de Hortus Botanicus: 'Steentijd' van de Japanse beeldhouwer Tetsuo Harada. Foto: Wim van Noort.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie