Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Historische foto's van Paul Spies op Bali in Tropenmuseum

Datum nieuwsfeit: 01-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

TROPENINSTITUUT MUSEUM

Historische foto's van Paul Spies op Bali

Mystiek, kunstenaars en tegenlicht op Bali
Foto's van Paul Spies 1930-1958

1 augustus t/m 15 oktober 2000

In het Tropenmuseum zijn vanaf 1 augustus 55 sfeerrijke foto.s te zien uit de nalatenschap van kunstenaar Rudolf Bonnet. Ze werden door Paul Spies tussen 1930 en 1958 op Bali gemaakt. Behalve prachtige portretten van kunstenaars als Rudolf Bonnet, Walter Spies en Theo Meier, geeft hij in gefotografeerde landschappen en rituelen de mystieke sfeer van het (kunst)leven op Bali weer.

Paul Spies (Rotterdam, 1904) vertrok eind jaren twintig naar Nederlands Indië. Daar werkte hij bij verschillende agentschappen van de Javasche Bank, waarvan hij in 1949 algemeen directeur werd. De foto.s die hij tijdens zijn reizen in Indonesië maakte, waren kwalitatief opvallend goed. Belichting en beeldopbouw getuigen van artistiek inzicht. De mooiste opnamen maakte hij met een 6x6 camera. Hij had geen eigen donkere kamer. Het ontwikkelen en afdrukken besteedde hij uit.

Paul Spies maakte deel uit van de vaste kring Europese bezoekers en bewonderaars van het eiland Bali. Een paar keer per jaar trok hij zich daar terug. Hij was zeer goed bevriend met de op Bali actieve Europese kunstenaars Rudolf Bonnet en Walter Spies (waar hij overigens geen familie van was). Paul Spies voelde zich, net als zij, sterk betrokken bij de cultuur van Bali. Zij koesterden een grote bewondering voor de ambachtelijke perfectie die kenmerkend is voor de traditionele Balinese kunst.

Als fotograaf heeft Paul Spies niet alleen landschappen en kunstwerken, maar ook meer en minder bekende kunstenaars die op Bali werkzaam waren, in beeld gebracht. De foto.s stralen een intieme sfeer uit. Spies fotografeerde Rudolf Bonnet in zijn atelier en woonhuis en maakte enkele prachtige portretten van Walter Spies. Ook maakte hij opnamen van kunstenaars in het atelier van Theo Meier en van Balinese kunstenaars.
Paul Spies heeft op deze manier een gedocumenteerd beeld vastgelegd van zijn omgeving: het kunstleven op Bali. Hij stelde zich daarbij niet uitsluitend op als verslaggever: hij werd zelf steeds meer kunstenaar. Geïnspireerd door de op Bali werkzame kunstenaars experimenteert hij met compositie en tegenlicht. In zijn foto.s wordt de mystieke sfeer van het leven op Bali even treffend weergegeven als in tekeningen en schilderijen uit dezelfde periode.
Waarschijnlijk gebruikte Paul Spies de fotografie later als dekmantel voor een andere -politieke . belangstelling. In 1963 wilde hij, onder het mom van bezoek aan interessante plaatsen, naar Centraal Laos terwijl daar op dat moment de hevige burgeroorlog woedde. Deze reis werd hem noodlottig. Op 5 februari 1963 werd hij samen met zijn tolk door een groep communistische soldaten van de Pathet Lao gedood. Paul Spies kreeg een Amerikaanse militaire erebegrafenis in Laos.

De collectie is door Mw. H. de Roever-Bonnet in 1978 aan het Koninklijk Instituut van de Tropen geschonken.


Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie