Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Balkantour Musicians without Borders succesvol

Datum nieuwsfeit: 01-08-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Aan de redactie Cultuur Alkmaar, 1 augustus 2000

PERSBERICHT

Balkantour voldoet aan alle verwachtingen
Musicians without Borders slaan brug naar lokale muzikanten
De Balkantour van Musicians without Borders is nog niet ten einde, maar kan nu al zeer geslaagd worden genoemd. "We hebben echt het gevoel iets voor de mensen hier te betekenen", laat initiatiefneemster Laura Hassler weten vanuit Mostar. De Musicians without Borders worden donderdagavond 3 augustus weer in Alkmaar verwacht.

De situatie was soms nog erger dan MwB konden vermoeden. De eerste week hebben ze onder andere opgetreden in een ziekenhuis – inrichting is een betere benaming, volgens Laura Hassler – voor zwaar geestelijk gehandicapte kinderen, vlakbij Skopje. "Eigenlijk was het een eindstations voor door de oorlog wees geworden en dus ongewenste kinderen. Sommige waren al een paar jaar niet uit bed gekomen", aldus Laura. De muziek van MwB deed de kinderen enigszins uit hun schulp kruipen. Belangrijk resultaat is dat MwB plaatselijke musici heeft kunnen laten zien wat muziek kan doen bij een proces van genezing. Of, zoals Laura het uitdrukt: "We hebben de fakkel door kunnen geven."

Soortgelijke ervaringen hadden MwB in de zigeunerwijk Roma waar ze verschillende workshops met kinderen hebben uitgevoerd. De respons was enorm. Ook de Bosnische media toonde veel belangstelling voor MwB, wat onder meer resulteerde in een televisieoptreden.

Een van de hoogtepunten vormde een optreden in het Cultureel Centrum. MwB speelde daar liederen van verschillende etnische bevolkingsgroepen, steeds vergezeld door muzikanten van de betreffende groepering. Het bleek de eerste keer sinds lange tijd te zijn dat Turkse, Albanese en Bosnische muzikanten onder één dak speelden. Hiermee kwamen MwB zeer dicht bij hun doelstelling om muzikanten te laten verbroederen en muziek universeel te laten zijn.

Op dit moment is niet duidelijk of MwB er daadwerkelijk in zijn geslaagd Kosovo te bereiken. Wel hebben ze contacten gelegd met Kfor die willen zorgen voor een veilige route door het land.

Noot voor de redactie (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie