Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA vindt meer tolpoortjes omgekeerde salami-tactiek

Datum nieuwsfeit: 02-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CDA

CDA: meer tolpoortjes is omgekeerde salami-tactiek (020800)

Den Haag, 2 augustus 2000

Het CDA heeft vragen gesteld aan minister Netelenbos over berichten dat er niet 11 maar 28 tolpoortjes geplaatst zullen worden in de Randstad.
Woordvoerder Jacob Reitsma: "Wat gepresenteerd werd als "een proef", blijkt nu gewoon het grootschalig invoeren van rekeningrijden te worden. Een soort omgekeerde salami-tactiek; je begint met een paar poortjes en als snel blijken het er enkele tientallen te worden. Terwijl wij minister Netelenbos tijdens het overleg in juni nog nadrukkelijk gevraagd hebben of het voorkomen van sluipverkeer niet zou leiden tot het plaatsen van veel meer poorten. Toen noemde ze dat "een schrikbeeld dat niet aan de orde was", nu blijkt dat dus wel degelijk aan de orde te zijn. Ze mag ons eens uitleggen wat er gebeurd is tussen juni en nu. En we zijn zeer benieuwd of de VVD zich ook zal kunnen vinden in deze uitleg van 'een proef'.

De vragen die het CDA heeft gesteld zijn:

1. Is het juist dat, na het overleg met de regio's, besloten is niet 11 maar 38 of meer tolpoorten te plaatsen in het kader van "de proef" met rekeningrijden? (AD en Radio 1, 2 augustus)

2. Herinnert u zich nog het Kamerdebat over Bereikbaarheidsoffensief Randstad (BOR) waarin u, op vragen onzerzijds of het voorkomen van sluipverkeer niet zou leiden tot het plaatsen van tientallen tolpoorten, heeft gezegd: "Het probleem van sluipverkeer betreft de competentie van de lagere overheden die daarbij de nodige keuzen maken. Het schrikbeeld dat deze overheden lukraak tolpoortjes gaan plaatsen lijkt niet aan de orde"? (verslag ao 13 juni 2000)

3. Vindt u deze uitspraak nog houdbaar als overgegaan wordt tot het plaatsen van 38 poortjes? Waardoor heeft het overleg met de regionale overheden ertoe geleid dat u toch accoord gaat met bijna veertig tolpoorten? Waarom wist u niet eerder dat er bijna veertig tolpoorten zouden moeten komen?


4. Vindt u dat er bij 38 of meer toIpoorten nog gesproken kan worden van een proef of betreft het hier gewoon het grootschalig invoeren van rekeningrijden?


5. Is het juist dat de periode voor rekeningrijden niet beperkt zal blijven van 7 tot 9 uur maar eventueel uitgebreid zal worden? Zo ja, waarom heeft u dit dan niet tijdens het debat gemeld? Welke nieuwe gegevens hebben ertoe geleid dat dit besluit genomen wordt?
Woordvoerder: Jacob Reitsma, telefoon 0527-615830

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie