Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Sporthal Vierdaagse was besmet met Legionellabacterie

Datum nieuwsfeit: 03-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Legionellabacterie geconstateerd

Donderdag 3 augustus 2000, persbericht nummer 69

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeente Nijmegen en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Mensen die van 17 tot 21 juli tijdens de Vierdaagse van Nijmegen hebben overnacht in sporthal Onder de Sint Steven bij Congrescentrum Forum Ganzenheuvel in Nijmegen en zich ernstig ziek voelen met koorts of zich grieperig voelen, wordt geadviseerd contact op te nemen met hun huisarts. Mogelijk zijn zij besmet met de Legionellabacterie, die een ernstige longontsteking kan veroorzaken. Dit adviseren de GGD in Nijmegen en de Landelijke Coördinatiestructuur Infectieziektenbestrijding (LCI). Ook vragen zij huisartsen en ziekenhuizen extra alert te zijn op Legionellose. In totaal hebben circa 300 wandelaars in de sporthal overnacht.

Vanaf vrijdagochtend 09.00 uur bestaat de mogelijkheid te bellen met een gratis telefoonnummer voor vragen over legionella: 0800-300.8051. Wandelaars die via de Ollandse Lange Afstand Tippelaars (OLAT) hebben gereserveerd voor overnachting tijdens de vierdaagse in de sporthal Onder de Sint Steven zullen op vrijdag 4 augustus schriftelijk worden geïnformeerd door de GGD Nijmegen.

Op dit moment is één van de wandelaars ziek als gevolg van besmetting met de Legionellabacterie. Besmetting met legionellabacterie vindt plaats via waterdeeltjes. De Inspectie benadrukt dat de kans op het krijgen van Legionella in het algemeen klein is. Maar omdat bij tijdige, gerichte medicatie de kans op herstel het grootst is, informeren de GGD in Nijmegen en de LCI op deze manier de bevolking en (huis)artsen. De tijd tussen besmetting en het optreden van de eerste ziekteverschijnselen is circa twee tot tien dagen, maar kan oplopen tot 17 dagen.

Op vrijdag 4 augustus zullen watermonsters worden genomen in de sporthal en bij de met legionella besmette wandelaar thuis. De resultaten van de monsters zullen nog ongeveer een week op zich laten wachten.

Medische informatie bestemd voor (huis)artsen: Behalve de bekende verschijnselen van pneumonie kunnen bij legionellose kenmerkende verschijnselen optreden als diarree, anorexie, spierpijn, buikpijn en verwardheid. De Inspectie adviseert de artsen bij patiënten met een luchtweginfectie extra alert te zijn en de therapie zodanig in te stellen dat een eventuele Legionella-pneumonie wordt meebehandeld, bijvoorbeeld met erytromycine, claritromycine of azithromycine.

Interne links
Vragen en antwoorden op legionella-besmetting
Meer informatie over dit onderwerp vindt u in: Volksgezondheid - Preventie en bescherming

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie