Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Grontmij verwacht sterke groei van omzet en resultaat

Datum nieuwsfeit: 04-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Grontmij

PERSBERICHT

Datum: 04-08-2000

Grontmij verwacht sterke groei van omzet en resultaat over 2000

Goed eerste halfjaar

* Netto operationeel resultaat + 20%

* Stijging van de omzet +27%

* Groei aantal medewerkers +16%

* Positieve verwachting voor geheel 2000

* omzet en netto operationeel resultaat +25%
* netto operationele winst per aandeel +15%
Omzet en resultaat ontwikkeling
In de eerste zes maanden van 2000 realiseerde Grontmij een netto operationeel resultaat van EUR 7,5 miljoen (1999: EUR. 6,2 miljoen), een stijging van bijna 20%. De netto operationele winst per aandeel nam toe met 16% tot EUR 2,12 (1999:EUR 1,82). Het aantal uitstaande aandelen wordt in 2000 in totaal met circa 8,5% uitgebreid door het uitgekeerde stockdividend en de aandelenruil waarmee Technical Management is verworven.
Ten opzichte van dezelfde periode in 1999 is de netto winst 5% lager vanwege de bijzondere bate in 1999 uit de verkoop van Euroconsult ad EUR 1,6 miljoen, die niet tot de uitkeerbare winst is gerekend. De omzet bedroeg EUR 213,9 (1999: 168,7 miljoen) een stijging van 27%, waarvan 14% uit autonome groei en 13% uit acquisities. Het aantal medewerkers steeg met 16% tot circa 4.000 vooral ten gevolge van de acquisities.

Acquisities
In maart is een meerderheidsbelang van 70% genomen in AquaSense, een research- en consultancybureau voor water, natuur en milieu.
Conform afspraak is het belang in Kats & Waalwijk, actief in project- en vastgoedmanagement, uitgebreid van 35% naar een meerderheidsbelang van 70%.

In juni is overeenstemming bereikt met Technical Management, een gerenommeerd installatie-ontwerpbureau, over de overname van 100% van de aandelen. De overname is voor 25% in contanten en voor 75% in (certificaten van) aandelen voldaan. TM is per 1 januari 2000 in de consolidatie betrokken.

Recent heeft Grontmij 100% van de aandelen overgenomen van Vandenbroek International bv, een bedrijf dat is gespecialiseerd in ontwerp en levering van complete drooginstallaties voor onder andere zuiveringsslib en organische fracties van afvalstoffen. De overnamesom wordt in contanten voldaan. Vandenbroek International wordt per 1 juli 2000 geconsolideerd.

De acquisities dragen dit jaar reeds bij aan de winst per aandeel.

Operationele ontwikkelingen eerste helft 2000

Telecom
Grontmij heeft in de afgelopen zes maanden haar marktpositie op het gebied van sites voor mobiele telefonie en glasvezelnetten verder verbeterd. De vooruitzichten voor deze markt zijn positief. Met name vanuit het buitenland is er sprake van een sterk groeiende vraag naar uitbreiding van glasvezelnetten voor dataverkeer. Naar verwachting zal de verkoop van UMTS-frequenties in de komende jaren wederom een sterke impuls geven aan de vraag naar nieuwe sites.

Woongebieden
Grontmij is in deze markt als projectmanager betrokken bij de realisatie van circa twintig nieuwe woongebieden (VINEX). De Waalsprong, 12.000 woningen gelegen nabij Nijmegen, is onlangs aan de reeds grote orderportefeuille toegevoegd. Ook daar gaat het om projectmanagement, engineering en aanleg van infrastructuur. Naast deze grote projecten neemt ook de vraag naar kleine, hoogwaardige woongebieden toe. Voorts is herinrichting van stedelijke centra een opkomende markt.

Bouw & Industrie
De afgelopen periode is veel aandacht gegeven aan de invulling van ontbrekende schakels in de waardeketen van onze bouw- en vastgoeddivisie. Met de overname van Technical Management zijn nu in Nederland alle gewenste advies- en engineeringsdisciplines ingevuld.
De markt voor bouw- en vastgoedprojecten ontwikkelt zich goed. In de afgelopen periode zijn meerdere nieuwe opdrachten verworven voor de turnkey-realisatie van distrubutiecentra in Oost-Europa, met name Tsjechië en Hongarije. Inmiddels zijn in Hongarije diverse projecten succesvol afgesloten.

In juni is samen met Schiphol Real Estate een contract getekend voor de inrichting van een bedrijventerrein en distributiecentra nabij het vliegveld Malpensa in Italië. Met Koninklijke IBC en NIB Capital Bank is in juli een joint-venture opgericht voor de gezamenlijke ontwikkeling en exploitatie van hoogwaardige bedrijventerreinen.

Verkeer & Infrastructuur
Recentelijk is bekend gemaakt dat Grontmij samen met haar partner Maunsell is gekozen als adviesbureau voor de aanleg van het traject van de Hogesnelheidslijn-Zuid in Noord-Brabant. Onlangs is de joint-venture met Maunsell op het gebied van railinfrastructuur door NS Railinfrabeheer gecertificeerd. Hiermee voldoet de joint-venture als een van de eerste bedrijven aan de strenge normen die worden gesteld aan de uitvoering van spoorweggerelateerde werkzaamheden.
Water & Reststoffen
Op 9 mei is de nieuwe was- en vergistingsinstallatie van afvalverwerkingsbedrijf Vagron in Groningen officieel geopend door Koningin Beatrix. Met deze voor Europa unieke installatie voor het verwerken van organisch afval blijft Vagron toonaangevend in het scheiden van huisvuil. Samen met Afvalsturing Friesland en AVR is in maart 2000 besloten bij stortplaats de Wierde in Heerenveen een nieuwe scheidingsfabriek te bouwen, gebaseerd op het Vagron-concept.
In juli heeft Grontmij de opdracht gekregen een masterplan op te stellen voor de zuivering van het vervuilde Lake Tai Hu in China. Met de opdracht is een bedrag van 6,3 miljoen gemoeid.

Vooruitzichten 2000
De vooruitzichten voor dit jaar zijn over de gehele linie positief. Er is sprake van een sterke groei. Voor geheel 2000 wordt een toename van de omzet en het netto operationeel resultaat verwacht van 25%. Ondanks de kapitaaluitbreiding met circa 8,5%, zal de netto operationele winst per aandeel naar verwachting met 15% stijgen.
Vanwege de bijzondere bate in 1999 uit de verkoop van Euroconsult zal de stijging van de nettowinst per saldo uitkomen op 11%.
De orderportefeuille is goed gevuld, met name voor projecten op het gebied van telecom, infrastructuur, parkeren, woningbouw en bedrijfshuisvesting. Conform plan neemt het aantal turnkey-projecten gestaag toe.
Veel aandacht zal in de tweede helft van 2000 uitgaan naar verdere uitbreiding van onze Europese netwerkorganisatie met een duidelijk accent op Duitsland.

Reacties kunt u sturen naar Jan Ruhofreageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie