Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Greenpeace ruimt olievervuiling in SiberiË op

Datum nieuwsfeit: 04-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Greenpeace Nederland

P E R S B E R I C H T

Amsterdam, 4 augustus 2000

Onderzoek naar gevolgen olielekkages in het milieu GREENPEACE RUIMT OLIEVERVUILING IN

SIBERIË OP

Greenpeace is vandaag gestart met het opruimen van de olievervuiling in Siberië die wordt veroorzaakt door lekkende pijpleidingen. Ongeveer dertig milieuactivisten uit zeven verschillende landen, onder wie vijf uit Nederland, hebben een tentenkamp opgezet bij de kapotte pijpleiding in het Samotlor olieveld in West-Siberië. Met scheppen en emmers verzamelen de expeditieleden de komende weken zoveel mogelijk weggelekte olie. Hiermee wil Greenpeace aandacht vestigen op de erbarmelijke staat van het materiaal waarmee in Rusland olie wordt getransporteerd.

Tevens heeft Greenpeace het Nederlandse milieu-adviesbureau Iwaco ingeschakeld om vanaf vandaag onderzoek te doen naar de effecten van de olielekkages. Iwaco zal de komende vier weken op verschillende plaatsen in West-Siberië monsters nemen van onder andere rivierwater, drinkwater en vis. Deze milieu-effectrapportage geeft een overzicht van de omvang en de gevolgen van de vervuiling door de olielekkages.

In Rusland wordt jaarlijks 300 miljoen ton olie geproduceerd. Een groot gedeelte van deze olie wordt via pijpleidingen naar het westen getransporteerd. Elk jaar lekt ongeveer vijf procent van deze olie weg via de doorgeroeste pijpleidingen. Dit is vijftien miljoen ton olie per jaar, oftewel elke dag een olieramp vergelijkbaar met die van Exxon Valdez. Officiële bronnen melden gemiddeld per jaar tussen de 30 en 50.000 lekkages.

Het westen importeert enorme hoeveelheden olie uit West- Siberie. Duitsland is de grootste importeur met 30 miljoen ton ruwe olie per jaar. In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 7 miljoen ton Russische olie geïmporteerd en verwerkt. In de nabije toekomst zal dit toenemen tot 20 á 30 miljoen ton per jaar.

Greenpeace vindt dat de Russische oliemaatschappijen en hun afnemers, de westerse olie-importeurs, verantwoordelijkheid moeten nemen voor de gevolgen die de olielekkages hebben voor het milieu. Greenpeace heeft in Rusland, Duitsland en Nederland contact gezocht met TotalFinaElf, een van de grootste westerse importeurs van Russische olie, maar heeft nog geen antwoord ontvangen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie