Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Fietsersbond houdt enquête onder fietsers in Leiden

Datum nieuwsfeit: 04-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

Fietsersbond houdt enquête onder tweewielergebruikers

Zit u wel lekker op uw fiets?

BOUWEN EN WONEN - Voelt u zich 's nachts veilig op de Leidse fietspaden? Kun u gemakkelijk komen waar u wilt? U mag het zeggen. De Fietsersbond doet een onderzoek naar de kwaliteit van Nederlandse fietspaden.

Fietspaden moeten zoveel mogelijk gescheiden zijn van de rijweg, liefst met herkenbaar rood asfalt bekleed en goed verlicht. Die doelen heeft de gemeente zich in de fietsnota van 1995 gesteld. Er komen uiteindelijk negen hoofdroutes die de fietser snel en veilig van de ene naar de andere plek moeten brengen. Een aantal daarvan is al bijna af. Bekend voorbeeld is de aangepaste Lage Rijndijk, een onderdeel van de route Leiderdorp-Leiden centrum, waar vroeger tamelijk veel fietsers betrokken waren bij ongelukken.

Fietsambities
Het resultaat van de gemeentelijke fietsplannen moet zijn dat in 2010 Leidenaren 30% vaker de fiets pakken dan in 1995, terwijl het aantal ongelukken met de helft afneemt. Om deze 'fietsambities' waar te maken is het belangrijk te weten wat de tweewielergebruikers zelf vinden van de huidige situatie en op welke punten het beter kan. De gemeente doet daarom graag mee aan de enquête van de Fietsersbond. Andere vragen zijn naar stallingmogelijkheden, het 'fietscomfort' (zit u wel lekker en moet u niet al te vaak stoppen voor ander verkeer?) en naar de sociale veiligheid van de fietser (hoe zit het met 'enge' tunneltjes, onverlichte paden en hoge struiken?) Met behulp van uw antwoorden kunnen de Fietsersbond en de gemeente een beeld krijgen van Leiden als fietsstad. In september gaat de Fietsersbond ook zelf door de stad fietsen om te onderzoeken hoe het met de paden gesteld is. Onderzoekers gaan bijvoorbeeld meten hoe lang het duurt om van Oegstgeest naar de Breestraat te komen en met een speciale 'hobbelmeter' vastleggen of het asfalt vlak genoeg is. En hoeveel tijdsverschil er is tussen fietsen en autorijden. De stad die na de enquête en het eigen onderzoek van de bond het beste uit de bus komt, mag zich 'Fietsstad 2000' noemen.

Uw mening
U kunt meedoen aan de enquête door naar www.fietsersbond.nl te surfen en daar onder het kopje 'Laat uw stem horen' de enquête in te vullen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie