Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Opvangtehuis in Leiden voorlopig in de Nieuwsteeg

Datum nieuwsfeit: 04-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

Het Slaaphuis blijft voorlopig in de Nieuwsteeg

'We zetten niemand op straat. Punt uit.'

CULTUUR EN EDUCATIE - In afwachting van definitieve huisvesting blijft het Slaaphuis voor daklozen voorlopig in de Nieuwsteeg. De huidige, tijdelijke, nachtopvang aan de Nieuwsteeg wordt de komende maand voor een ton opgeknapt. Op 1 september kunnen daklozen er weer terecht.

Het Slaaphuis, met twaalf bedden, voldoet niet aan de eisen van de brandweer en de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD). Er zijn aanpassingen nodig om de brandveiligheid en de sanitaire voorzieningen te verbeteren. Stichting De Binnenvest is al langer dan een jaar op zoek naar nieuwe huisvesting, maar de zoektocht leverde tot nu toe niets op. Daarom stelde de gemeente de stichting een maand geleden een ton beschikbaar om het Slaaphuis op te knappen zo lang er nog geen nieuw pand is. De Binnenvest vond het echter 'geldverspilling' om zo'n bedrag in een pand te steken dat bedoeld is voor tijdelijk gebruik. De stichting wilde het Slaaphuis per 1 augustus sluiten.

Verlanglijstje
'De Binnenvest zit in een lastig parket', zegt wethouder Hans Baaijens (welzijn). 'Het is moeilijk een geschikte locatie te vinden. Eenmaal gevonden kan het nog wel een jaar duren voordat de vergunningen getekend zijn. We kunnen de gebruikers niet zo lang op straat zetten. Punt uit.' De eisen waaraan het nieuwe pand moeten voldoen zijn hoog. Naast de omvang is ook de juiste ligging van belang. 'Een goede spreiding van daklozenvoorzieningen door de hele stad speelt een grote rol in de uiteindelijke keuze', onderstreept Baaijens. De gemeente heeft hulp aangeboden met het zoeken naar een oplossing, door binnen het eigen bestand te kijken naar geschikte gebouwen. Ook de Stichting Leidse Studentenhuisvesting doet dit. Het doel is een pand dat geschikt is voor het Slaaphuis en de Crisisopvang onder één dak. Dat laatste staat hoog op het verlanglijstje van de stichting. Door het combineren van verschillende voorzieningen kunnen de kosten binnen het budget blijven. Eén nachtportier kan de twee locaties bijvoorbeeld tegelijk in de gaten houden.

Renovatie
Baaijens heeft afgelopen maandag in een spoedoverleg aangedrongen op het tóch aannemen van het geld voor de renovatie. Voor die opknapbeurt gaat de nachtopvang een maand dicht. Er komt onder meer een verbeterde ventilatie en een nieuwe nooduitgang. Ook krijgt het personeel eigen sanitair. Voor de meeste gebruikers is inmiddels ander onderdak gevonden.

Een dak voor daklozen
De gemeente voert een intensief beleid op het gebied van maatschappelijke opvang. Vijf jaar geleden was er nog bijna niets en zochten dak- en thuislozen ook opvang in grote gemeenten als Den Haag en Amsterdam. Tegenwoordig beschikt leiden over dagopvang in Dienstencentrum De Bakkerij, nachtopvang in het Slaaphuis, langdurige huisvesting in het Sociaal Pension en een project voor begeleid wonen. De gemeente wil ook een dagbestedingsproject beginnen, waar daklozen worden begeleid bij het zoeken naar werk. De voorzieningen voeren een gezamenlijk beleid en verwijzen daklozen naar elkaar door. De gemeente steunt verder de Leidse editie van de Straatkrant. De uitvoering van de daklozenhulp ligt in handen van particuliere instellingen als De Binnenvest, Parnassia, de Leide Welzijnsorganisatie (LWO) en het maatschappelijk werk. Deze instellingen worden gesubsidieerd door de gemeente. Hoeveel dak- en thuislozen er in Leiden zijn is moeilijk te zeggen. Hulpverleners schatten het aantal op honderd, maar dit getal verandert met de dag.

Het Slaaphuis aan de Nieuwsteeg gaat een maand dicht voor verbouwing. Foto: Henk Bouwman.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie