Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Actiecomité boos over reactie op bezwaren tegen gasboringen

Datum nieuwsfeit: 04-08-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Breda, 4 augustus 2000

Actiecomité boos over ministerieel verweer tegen bezwaren gasboringen Biesbosch

'IEDEREEN IS BLIJKBAAR GEK BEHALVE JORRITSMA'

Minister Jorritsma van Economische Zaken vindt dat de meer dan
10.000 ingediende bezwaren tegen proefboringen naar gas van de Nederlandse Aardoliemaatschappij in nationaal park De Biesbosch 'ongegrond' en 'niet-ontvankelijk' verklaard moeten worden. Zij schrijft dat in haar verweerschrift naar de rechtbank in Breda waar de zaak rond de proefboringen dient. De bewindsvrouw vindt dat de bezwaarmakers 'geen belang' hebben bij gasboringen in de Biesbosch. Dat geldt ook volgens haar voor de provincie Noord-Brabant, een aantal gemeenteraden, landelijke en regionale natuur- milieuorganisaties en vrijwel alle politieke partijen in Noord-Brabant en Zuid-Holland die begin dit jaar eveneens in verzet kwamen tegen het verlenen van een vergunning voor proefboringen naar gas in de Biesbosch.

Het Noord-Brabantse SP-Statenlid René Roovers, mede-initiatiefnemer van het actiecomité Boor de Biesbosch niet de grond in dat de bezwaarschriftenactie organiseerde, vindt het verontrustend dat de minister totaal geen boodschap heeft aan de individuele bezwaren noch aan de bezwaren van lagere overheden en organisaties noch aan het feit dat de Tweede Kamer met uitzondering van haar eigen VVD, zich heeft uitgesproken tegen de proefboringen in de Biesbosch. 'Iedereen is blijkbaar gek behalve Jorritsma', aldus Roovers. Naar de mening van het actiecomité gaat de minister in haar verweerschrift volledig voorbij aan de stelling van de bezwaarmakers dat het voorzorgbeginsel niet goed is toegepast. 'Boren in een uniek nationaal park is niet van deze tijd. Daar dient ecologie voor te gaan op economie. De breedheid van het protest zou de minister toch te denken moeten geven. Maar ze heeft blijkbaar oogkleppen op en alleen zicht voor het economisch belang van de NAM. Haar verweer is een klap in het gezicht van alle mensen die de Biesbosch willen beschermen.'

Na het verweer van de minister is het nu aan de rechtbank van Breda om de ministeriële argumenten af te wegen tegen die van de vele bezwaarmakers.

Meer informatie: R. Roovers 0162 319098 / 06 22607308

Comité Boor de Biesbosch niet de grond in!

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie