Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Veel honda's in 24 uurs Spa- Franchorchamps

Datum nieuwsfeit: 05-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Carros

Veel honda's in 24 uurs Spa- Franchorchamps

Nederlands team met Peter Kox, Cor Euser en Bert Ploeg

(11 juli 2000)

De 24-uursrace op het circuit van Spa-Francorchamps is één van de belangrijkste toerwagenraces ter wereld. Dit jaar vindt de lange-afstandsrace in de Belgische Ardennen plaats op 5 en 6 augustus. Honda is wederom goed vertegenwoordigd door inschrijvingen van een flink aantal privéteams in dit evenement. Er komt ondermeer een volledig Nederlands team aan de start: Honda-fabriekscoureur Peter Kox rijdt met routiniers Cor Euser en Bert Ploeg in een Honda Integra Type-R. Ook Honda-BTCC-coureurs Gabriele Tarquini en Tom Kristensen komen tijdens de 24 Uur van Spa-Francorchamps in actie.

Op het circuit van Spa-Francorchamps namen al heel wat Honda-equipes succesvol aan de 24-uursraces deel. Dit jaar meldt het BPR Team van Bert Ploeg zich met een Honda Integra Type-R aan de start met uitsluitend Nederlandse rijders: Bert Ploeg, Cor Euser en Honda-fabrieksrijder Peter Kox, die voor de vijfde maal in Spa aan de start verschijnt. De Eindhovenaar won het prestigieuze evenement in 1995 en stond in de beide jaren daarna eveneens op het podium.

"Ik heb zeker vertrouwen in het potentieel van de Honda Integra Type-R'11 zegt Peter Kox. In 1998 startte hij al met een identieke auto tijdens de 24 Uur van Spa-Francorchamps, maar viel toen uit. "Deze Honda behoort gewoon tot de kanshebbers. Weliswaar heeft de Integra Type-R een 1,8-litermotor, terwijl veel concurrenten met een tweelitermotor rijden maar als geheel is de Honda zo goed, dat hij moeiteloos in de top kan meedraaien", zo is Kox overtuigd. Bert Ploeg en Cor Euser namen enkele weken geleden ter voorbereiding al deel aan een vier-uursrace in Spa. Daar eindigden ze met de Honda Integra Type-R op een verdienstelijke vijfde plaats algemeen en een vierde positie in hun klasse.

Opmerkelijk is de inschrijving van twee Honda Accords, een gezamenlijk project van het Britse Barwel Motorsport en het Belgische Team ELR. In de ene auto, linksgestuurd, rijden Honda-BTCC-coureurs Gabriele Tarquini en Tom Kristensen, samen met de Belg Philippe Tollenaire. De tweede Accord, met het stuur aan de rechterkant, kent een volledig Britse bezetting, met David Leslie, James Kaye en Mark Lemmer. Tom Kristensen, vorige maand voor de tweede maal in zijn loopbaan winnaar van de 24 Uur van Le Mans, hoopt ook in Spa op succes: "Het is een spannende wedstrijd op één van de mooiste circuits van de wereld. Natuurlijk zou het prachtig zijn als we hier goed kunnen scoren. Qua betrouwbaarheid heeft de Accord een uitstekende reputatie, maar in een 24-uursrace kan er nu eenmaal van alles gebeuren."

Zelfs een Amerikaans team maakt de oversteek naar het Europese vasteland voor deelname aan de Proximus 24 Uur van Spa, zoals de race officieel heet. De Amerikaanse coureurs Mark Hein, John Green en Gary Blackman starten eveneens met een Honda Integra Type-R onder de vlag van het Speed Star Racing Team. Dit team is sinds 1990 met Honda actief in diverse toerwagenkampioenschappen in Noord-Amerka en behaalde 23 overwinningen, vier kampioenstitels bij de rijders en vijf merkentitels. "De deelname in Spa is een geheel nieuwe uitdaging voor ons", aldus coureur Mark Hein.

In totaal komen er maar liefst 15 Honda's aan de start.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie