Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Activisten bezetten verkeerstoren kernwapenbasis Volkel

Datum nieuwsfeit: 06-08-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT 6 AUGUSTUS 2000

Vredesactivisten bezetten verkeerstoren kernwapenbasis Volkel
Herdenking 55 jaar na de atoombom op Hiroshima

Volkel, 6 augustus, 6.15 a.m.

Omstreeks middernacht zijn vier vredesactivisten de kernwapenbasis Volkel in Noord Brabant binnengedrongen en hebben aldaar de verkeerstoren bezet. Er werd een spandoek met de tekst 'Hiroshima; nooit meer' aan de toren gehangen, twee uur voor het tijdstip 8.15 a.m. dat in Hiroshima de eerste atoombom afgegooid werd.
De actie is bedoeld ter herdenking van de ruim 300.000 slachtoffers die toen gevallen zijn en waardoor tot op de dag van vandaag, 55 jaar na dato, nog steeds slachtoffers vallen als gevolg van de radioactieve straling. De activisten willen openheid over kernwapens in Nederland om uiteindelijk te komen tot een totale mondiale kernontwapening.

De door de activisten bezette verkeerstoren regelt het vliegverkeer van de F-16's die gestationeerd staan op de basis. De laatste nucleaire taak die Nederland in NAVO-verband heeft, wordt uitgevoerd op deze basis. In oorlogstijd kunnen Nederlandse piloten de opdracht krijgen op te stijgen met de Amerikaanse B-61 atoombommen die op deze basis opgeslagen liggen. De atoombommen op Volkel hebben elk een explosieve kracht die 6 tot 8 maal sterker is dan de bom op Hiroshima.
Het Internationaal Gerechtshof te Den Haag gaf al in 1996 aan dat het dreigen met en het gebruik van kernwapens illegaal, want in strijd met onder andere internationaal, humanitair recht, is.

Hoewel de aanwezigheid van kernwapens op Volkel officieel bevestigd noch ontkend wordt, zijn er de afgelopen jaren verschillende bewijzen boven water gekomen. Uit documenten die op de basis gevonden zijn werd duidelijk dat er controles uitgevoerd worden naar de 'Nuclear Surety and Safety' van de basis.
Daarnaast maken documenten gewag van oefeningen met en verplaatsingen van atoombommen vanuit Volkel. Ook zijn er elf bunkers aanwezig die speciaal geschikt zijn voor het opladen van kernwapens onder de vleugels van de F-16.
Op 3 november 1998 verklaarde minister Jozias van Aartsen (Buitenlandse Zaken) tijdens een kernwapendebat in de Eerste Kamer, in antwoord op een vraag van senator Tom Pitstra ('Is er nu sprake van de-alert voor Volkel?'): 'Dat is inderdaad het geval'.
Tweede Kamerleden Koenders (PvdA), Hoekema (D66), Van Bommel (SP) en Eerste Kamerlid Pitstra (Groen Links) spraken zich tijdens een buitenparlementair debat op 19 april uit voor verregaande openheid over kernwapens in Nederland.

Het is toch te gek voor woorden dat ondanks tal van internationale verdragen over massavernietigingswapens, hier op Volkel nog steeds een van de gruwelijkste massavernietigingswapens, te weten atoombommen, gestationeerd liggen zonder dat de Nederlandse bevolking daar weet van mag hebben. Er is door politici al veel gesproken over mondiale kernontwapening, maar als het neerkomt op de atoombommen hier in Nederland dan zwijgt de regering in alle talen. Deze politiek van geheimhouding en stilzwijgen moet doorbroken worden.

Ook op de Schotse marinebasis Faslane is momenteel een aktiekamp bezig tegen de Trident kernwapenduikboten. Verschillende Nederlandse activisten zijn daar al gearresteerd tijdens hun acties om de illegaliteit en immoraliteit van kernwapens aan de kaak te stellen.

Nooit meer Hiroshima,
Kernwapens de wereld uit om te beginnen uit Volkel!

Noten voor de pers:

Meer informatie: 06-23340820, Vredes Aktie Kamp
(bij geen gehoor op dit nummer: 06-51152499)

Fotograaf Thomas Schlijper was aanwezig tijdens de aktie en is bereikbaar op 06-55782393

Meer informatie over (akties tegen) kernwapens in Nederland op de website: www.ddh.nl/vrede/kernwapens

Voor zondag 1 oktober as. is een grote, openbare, burgerinspektie van vliegbasis Volkel in voorbereiding.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie